Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A rák egyik legsúlyosabb jele lehet ez az éjszakai szokás

2023. szeptember 29.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség tünetek
A rák egyik legsúlyosabb jele lehet ez az éjszakai szokás
© Shutterstock

A rák egyik fontos jele éjszaka jelentkezhet. 


A rák egyik éjszakai tünetét nem szabad figyelmen hagyni. A szakértők is figyelmeztetnek, hogy súlyos betegség állhat amögött, ha egy férfinak éjszaka kell kijárkálnia a mosdóba, mert nem tudja visszatartani a pisilést. Prosztatarák is állhat a háttérben. 

Ezért kellhet többször vécére menni 

Az állapotot egy olyan daganat is okozhatja, amely állandóan növekszik és a húgycsőnek nyomódik. Ez a jelenség  általában a betegség későbbi szakaszában jelentkezik, ezért fontos, hogy azok, akik észlelik magukon a tünetet inkább forduljanak orvoshoz. A prosztatarák általában nem okoz tünetet, amíg a rák elég nagyra nem nőtt ahhoz, hogy nyomást gyakoroljon a húgyhólyagból kivezető csövre. Éppen ezért az éjszakai pisilés az egyik jele.

Nehéz korán felismerni

A korai prosztatarákot nehéz lehet felismerni a nyilvánvaló tünetek hiánya miatt. Az orvosok ezért javasolják, hogy 50 éves kor felett a férfiak is járjanak a rendszeres rákszűrésre, mert életmentő lehet. A prosztatarák a bőrrák után a második leggyakoribb betegség a férfiak körében. Egy igen agresszív betegségről van szó, mert kezelés nélkül képes gyorsan átterjedni a szomszédos nyirokcsomókra és szervekre. A  rendszeres fizikai urológiai vizsgálat elengedhetetlen akkor is, ha a családban már valaki küzdött prosztatarákkal. A kezelés sikerességének a mértéke nagyban függ a beteg általános állapotától, életkorától, valamint a betegség előrehaladottságától. 

Ezek a tünetek jelentkezhetnek még 

  • prosztata megnagyobbodás és elzáródás
  • akadozó vizeletürítés
  • véres vizelet
  • véres ondóürítés
  • deréktáji fájdalom
  • csontfájdalmak

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves