Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Íme, az igazság

5 mítosz a bőrrákról, amit senkinek sem szabad elhinnie

2023. szeptember 25.

4 perc olvasás

ELLE

rákbetegség bőrrák mítosz
5 mítosz a bőrrákról, amit senkinek sem szabad elhinnie
© Shutterstock

Lerántjuk a leplet a bőrrák legismertebb mítoszairól. 


A rák egyik leggyakoribb fajtája a bőrrák. A helyzet azonban az, hogy a legmegelőzhetőbb is. Az elsődleges ok a túl sok napozás vagy szolárium. A betegség legtöbb formája jól gyógyítható, de a rosszindulatú melanoma már sokkal súlyosabb probléma. 

Az 1. tévhit: A sötét bőrűek nem kapnak bőrrákot. 

A rossz hír az, hogy senki sem immunis a bőrrák ellen. Bármilyen bőrszínű embernél kialakulhat, ám az tény, hogy a világosabb bőrűeknél gyakoribb. Emiatt a tévhit miatt azonban a sötétebb bőrű embereknél előfordul, hogy túl későn jutnak el orvoshoz, és már túl késő, hogy gyógyítsák a betegséget. 

Gyakran később, előrehaladottabb stádiumban diagnosztizálják, mert előfordulhat, hogy az orvosok és a betegek sem veszik figyelembe a bőrrák kialakulásának lehetőségét a sötétebb bőrön, amíg nem késő

– nyilatkozta Saira George Anderson bőrgyógyász.

A 2. tévhit: Csak a napsugárzás okoz bőrrákot.

A napsugárzás a bőrrák elsődleges oka, de vannak más okok is, mint például a szoláriumokból és a munkahelyi berendezésekből származó ultraibolya (UV) sugárzás, genetikai tényezők, az idősődés, legyengült immunrendszer, valamint a világos bőrű és szeplős emberek és a szokatlan anyajegyűek is nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

A 3. tévhit: A fényvédő krém káros vegyi anyagokat tartalmaz.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság a napvédő krémeket vény nélkül kapható gyógyszerként szabályozza, és biztonságosnak, valamint hatékonynak ítélték meg őket. 

Rengeteg bizonyítékunk van arra, hogy a túl sok napozás bőrrákot okozhat, és nagyon kevés, amely azt mutatja, hogy a jelenlegi fényvédő összetevők jelentős károkat okoznak

– mondta a szakértő. 

A bőrgyógyász azt javasolta, hogy azok, akik bizonytalanok a fényvédőkkel kapcsolatban, használjanak egyszerű ásványi fényvédőket, amelyek cinket vagy titán-oxidot tartalmaznak. Továbbá fontos, hogy kerüljék az emberek a napsugárzás csúcsidőszakait, valamint korlátozzák a napon töltött időt. 

4. A 4. tévhit: egy alap barnaság megvéd a leégéstől. 

Nincs olyan, hogy biztonságos barnulás vagy olyan barnaság, amely megakadályozza a leégést. Amikor a napból vagy a szoláriumból érkező ultraibolya sugarak elérik a bőrt, károsítják a bőrsejtek DNS-ét. A sejtjei védelmében a szervezet melanint vagy pigmentet küld a bőr felszínére. Tehát röviden és tömören: a bőr színt kap, de ez az egészség rovására megy. 

A barnulás akkor kezdődik, amikor a szervezet érzékeli, hogy UV-károsodás történik. Tested bőrsejtjei igyekeznek a tőlük telhető legjobbat megtenni a további károsodások minimalizálása érdekében, de ez nem elég, ha többet kapsz a napon

– folytatta Saira George Anderson bőrgyógyász.

Tehát leégés akkor fordul elő, ha az UV-sugárzás nagyobb, mint amennyit a bőr képes kezelni és helyreállítani.

Az 5. tévhit: A szolárium nem jelent kockázatot. 

Tévedés! A szoláriumok ugyanolyan káros UV-sugarakat bocsátanak ki, mint a nap, sőt még nagyobb mennyiségben. A szoláriumok szintén növelhetik a bőrrák kockázatát, valamint a melanoma kialakulását is. Kevesen tudják, de az Egyesült Államokban egyes államokban betiltották a szoláriumokat. 

Így lehet biztonságban a bőröd 

  • Keress árnyékot délelőtt 10 óra és délután 16 óra között, ugyanis a nap UV sugarai ilyenkor a legerősebbek.
  • Viselj védőruházatot (kalapot, napszemüveget) a nagy melegben, és a naptej fontosságáról se feledkezz meg.
  • Viselj széles spektrumú, vízálló fényvédőt az arcodra.
  • Havonta egyszer tanulmányozd a testedet, hogy észrevedd, ha valami nincs rendben. 
    Via
Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves