Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Új tanulmány

7 foglalkozás, ami megnöveli a petefészekrák kialakulásának az esélyét

2023. szeptember 27.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség méhnyakrák
7 foglalkozás, ami megnöveli a petefészekrák kialakulásának az esélyét
© Shutterstock

Tudtad, hogy ezeknél a foglalkozásoknál nagyobb esély van a petefészekrák kialakulására?


Egy új tanulmányból kiderült, hogy mely foglalkozásoknál a legvalószínűbb a petefészekrák kialakulása. Nos, a lista élére a fodrászok kerültek a munkahelyükön lévő vegyszerek miatt. Megállapították, hogy azok a nők, akik hosszú időt töltenek hintőporral, fehérítővel, festékekkel és spray-vel, nagyobb valószínűséggel hajlamosak a betegségre.

Itt a lista

  • Fodrász
  • Borbély
  • Kozmetikus
  • Építőipari munkás
  • Könyvelő
  • Ruhakészítő
  • Értékesítő vagy kiskereskedelmi dolgozó

Fontos dolgot állapítottak meg

A kutatási eredmények szerint az ápolónők kevésbé veszélyeztettetek. Dr. Anita Koushik, a kanadai Montreali Egyetem munkatársa elmondta:

A fodrászattal kapcsolatos foglalkozásokban dolgozó nők több száz vegyi anyagnak vannak kitéve nagy koncentrációban, beleértve a hajfestékeket, samponokat, kondicionálókat, hajformázó és kozmetikai termékeket.

Így készült a kutatás

A tanulmány 491 olyan nő adatait használta fel, akiknél petefészekrákot diagnosztizáltak a kanadai Montrealban 2010 és 2016 között. Összehasonlították őket 897 nővel, akik nem lettek rákosak, és megvizsgálták munkájukat, kórtörténetüket és általános egészségi állapotukat. 18 vegyi anyag volt a legveszélyesebb, és sok közül a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség már megvizsgálta a rákkal kapcsolatos összefüggéseket. A vegyi anyagok a DNS-hez tapadva vagy azzal reagálva rákos megbetegedést válthatnak ki, és hosszú távú károsodást okoznak, ami a sejtek kontrollálatlan szaporodását okozza.

Továbbra is korlátozott ismereteink vannak a nők foglalkozási expozíciójából eredő rákkockázatokról

– mondta Dr. Laura Beane Freeman, az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézetének munkatársa.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves