Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tünetek

A limfóma egyik fontos jele éjszaka jelentkezik

2023. szeptember 08.

2 perc olvasás

ELLE

betegség rákbetegség limfóma
A limfóma egyik fontos jele éjszaka jelentkezik
© Shutterstock

A limfóma egyik tünete az éjszakai izzadás.


A limfóma a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedés. A nyiroksejtek, más néven limfociták rosszindulatú átalakulásának következtében a nyirokcsomók, a lép, de más szervek megnagyobbodásához, megbetegedéséhez vezet. Most eláruljuk a betegség egyik jellemző tünetét. 

Az éjszakai izzadásról ezt lehet tudni

A limfóma okozhat éjszakai izzadást, méghozzá annyira, hogy az ágyneműnkön és a hálóruhánkon is észrevesszük. Sőt, ez a jelenség akár még nappal is előfordulhat a betegeknél. Az orvosok az okát egyelőre nem igazán találták meg, de  az egyik lehetőség az, hogy a szervezetnek ez a reakciója a limfómasejtek által termelt vegyi anyagokra. Egy másik az, hogy természetes reakciót adnak a testhőmérséklet normál szint fölé emelkedésére, mivel az izzadás a test lehűlésének egyik módja. Az éjszakai izzadásnak más okai is lehetnek, például fertőzés, szorongás, menopauza, pajzsmirigy túlműködés és egyes gyógyszerek, valamint más típusú rákbetegségnél is gyakori tünet lehet.

Ezek a további tünetek

  • Láz
  • Megmagyarázhatatlan fogyás
  • Viszkető bőr
  • Fáradtság 
  • Étvágytalanság

A limfóma két fajtája

Meg kell állapítani, hogy a Hodgkin-kór vagy a Non-Hodgkin limfómával állnak-e szemben az orvosok. A két típus között jelentős az eltérés például a betegség jellemző lefolyási formáiban, az érintettek korában, de leginkább az alkalmazandó kezelési módszerekben. A Hodgkin-kór egy jól kezelhető daganatos betegség, és magas a betegek gyógyulási aránya. A Non-Hodgkin limfómáknál a választandó kezelési formákat alapvetően az határozza meg, hogy indolens, azaz lassú lefolyású, vagy mérsékelten rosszindulatú, esetleg agresszív vagy kifejezetten agresszív limfómáról van-e szó. Nincs két egyforma limfómás beteg, tehát a kezelésük mindig egyénre szabott - írja a Házipatika

Ezért fontos figyelni a tünetekre

Habár a legtöbb tünet nem tűnik súlyosnak, mégis érdemes orvoshoz fordulni, ha vannak panaszok, amiket hosszabb ideje tapasztalunk, ugyanis a limfóma korai felismerésének legjobb módja, ha minden lehetséges tünetetet jelentenek a betegek a szakembereknek. Csakúgy, mint más rákos megbetegedések esetében, a limfóma korai szakaszában történő diagnosztizálása jobb eredményhez vezethet, és minél hamarabb kaphatnak hatékony kezelést a betegek.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves