Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Új tanulmány

A rák súlyosbodását okozhatja két népszerű vitamin az orvosok szerint

2023. szeptember 01.

1 perc olvasás

ELLE

c-vitamin orvosok rák rákbetegség vitaminok tanulmány
A rák súlyosbodását okozhatja két népszerű vitamin az orvosok szerint
© Getty Images

A vitaminok használata a rák szempontjából nem mindig előnyös a legfrissebb kutatások szerint.


Alapvetően a vitaminok nagyon fontosak a szervezet és az immunrendszer megfelelő működéséhez, mégis előfordulhat, hogy egyes betegségek, például a rák esetén árthatnak.

Svéd kutatók a legfrissebb kutatási eredményeikre támaszkodva megállapították, hogy az eddigi vélekedésekkel szemben bizonyos vitaminok kifejezetten kerülendők azoknál, akiknél fennáll a rák lehetősége, vagy már diagnosztizálták őket daganatos betegséggel.

A rák a vitaminok miatt is növekedhet

A tanulmány szerint a C- és az E-vitamin elősegítheti az új erek képződését a daganatokban, így támogatva azok növekedését. A kutatók elismerték, hogy eredményeik meglepőek, hiszen korábban úgy gondolták, hogy az étrend-kiegészítők jó hatással vannak a betegek szervezetére, és a rákmegelőzésben is fontos szerepet játszanak.

vitaminok-elle.hu
Forrás: Getty Images

Martin Bergö, a svéd Karolinska Institutet molekuláris orvostudományi professzora elmondta, hogy jelenlegi tudásuk szerint úgy gondolják, ezen vitaminok esetében a betegek számára elegendő az a mennyiség, amely a zöldségekből és a gyümölcsökből kinyerhető.

Ez a mennyiség kivételes esetekben kiegészítést igényelhet, a rákkal küzdő páciensek számára viszont jelentős kockázatot hordozhatnak magukban, ezért az ilyen típusú étrend-kiegészítők mellőzését javasolják.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves