Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tünetek

7 jele a rák egyik legritkább fajtájának, amit sokan figyelmen kívül hagynak

2023. október 01.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség tünetek daganatos betegség
7 jele a rák egyik legritkább fajtájának, amit sokan figyelmen kívül hagynak
© Shutterstock

A ráknak ez a fajtája nagyon ritka, de veszélyes is. 


Most mindent elárulunk a rák egyik legritkább fajtájáról. A Pseudomyxoma peritonei (PMP), amit az angolok gyakran „Jelly Belly” ráknak neveznek mivel a daganat a nyálka felhalmozódását okozza a hasban és a medencében. A betegség tüneteit gyakran félrediagnosztizálják.

Ezt lehet tudni róla

A Cleveland Clinic szerint a rák polipként kezdődik, általában a vakbél belső nyálkahártyáján, de más szervekben is elkezdődhet, például a vastagbélben, a petefészekben vagy a hólyagban.

A PMP egy nagyon ritka ráktípus, amely évente körülbelül két esetben fordul elő millió egyénenként. Kis polipként kezdődik, és fokozatosan átterjed a vakbél falán, végül rákos sejteket helyez el a hasüregben

– mondta Dr. Sara Mesilhy, a Royal College of Physicians gasztroenterológusa.

Ezek a rákos sejtek nyálkát termelnek, amely mucinként, zselészerű folyadékként gyűlik össze a hasban. Ez adja a "Jelly Belly" neoplazma nevet. A has tele van ezzel a zselés anyaggal

– tette hozzá a szakértő. 

Hogyan terjed?

A PMP nem terjed a véren vagy a nyirokrendszeren keresztül, hanem a hasban marad, és egyre nagyobb méretet ölt, tehát ez a betegség nem úgy működik, mint a többi rák, mert egy területen marad, és ott okoz súlyos problémákat, valamint fájdalmakat is. A PMP a hasüregben terjed. Sok-sok évbe telhet, mire a betegséget diagnosztizálják, mert hosszú ideig nincs is tünete. Amikor a rák szétterjed, és a hasban felhalmozódó nyálkahártyát termel, a tünetek kezdenek jelentkezni. Végül felhalmozódik, megnyomja a beleket és más szerveket. A ritka betegséget egyébként gyakran a petefészekrákkal tévesztik össze. 

Íme, a betegség jelei 

  • Hasi vagy kismedencei fájdalom
  • Nem sikerül a teherbeesés
  • Hasi duzzanat és puffadás
  • Változások a székelési szokásokban
  • Sérv megjelenése
  • Étvágyatalanság
  • Teltség érzése

Egyelőre a ráknak ez a fajtája még ismeretlen a szakértők számára is, ezért pontosan azt sem tudják, hogy miért alakulhat ki, és kik a különösen veszélyeztetettek.

 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves