Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Ezt mondják a szakértők

A rák jele is lehet ez a reggel jelentkező tünet

2023. június 23.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség reggel tünet köhögés
 A rák jele is lehet ez a reggel jelentkező tünet
© Shutterstock

A rák jele lehet a reggeli köhögés. 


A rák világszerte a vezető halálokok közé tartozik. Az adatok szerint 2020-ban közel 10 millió halálesetért, vagyis minden hatodik halálesetért felelős volt a betegség. Az orvosok nem győznek hangsúlyozni, hogy minden típusnál rendkívül fontos, hogy időben diagnosztizálják a betegséget, mert akkor vannak a legjobb esélyek a gyógyulásra. Van egy tünet, amit azonban sokan figyelmen kívül hagynak. 

A reggeli köhögés

A reggel jelentkező köhögésnek sokan nem tulajdonítanak nagy lehetőséget, pedig a rákbetegség jele is lehet, pontosabban at tüdőráké. Az ébredés utáni köhögésnek több oka lehet, de ha a panasz már több mint két hete fennáll, akkor érdemes kivizsgáltatni a problémát.

A dohányosok gyakran köhögéssel ébrednek reggel. A két hétnél hosszabb ideig tartó köhögést azonban ki kell vizsgáltatni Főleg, ha dohányzik

–  mondta Abbas Kanani, a Chemist Click gyógyszerésze egy nemzetközi folyóiratnak.

A kockázati tényezők

A rák kockázati tényezői a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás, a kevés fizikai aktivitás és a levegőszennyezés, valamint egyes krónikus fertőzések rákká is fejlődnek. A WHO szerint a 2018-ban világszerte diagnosztizált rákos megbetegedések hozzávetőleg 13%-a rákkeltő fertőzésekre vezethető vissza, beleértve a Helicobacter pylorit, a humán papillomavírust (HPV), a hepatitis B vírust, a hepatitis C vírust és az Epstein-Barr vírust.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves