Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tudnivalók

Friss kutatás: így függ össze a szemszín a rák kialakulásával

2024. március 06.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség szemszín
Friss kutatás: így függ össze a szemszín a rák kialakulásával
© Shutterstock

A rák kialakulása összefügghet a szemünk színével is.


A szemszínünk miatt nagyobb lehet a rák kialakulásának a kockázata. A szemünk színét azonban nem tudjuk megváltoztatni magunkon, de most a brit nemzeti egészségügyi szolgálat fontos dologra figyelmeztet a gyilkos kórral kapcsolatban.

Ezt lehet tudni

Az NHS szerint bizonyos szemszíneknél nagyobb valószínűséggel alakul ki szemmelanoma, amely az Egyesült Királyságban az embereket érintő szemrák egyik leggyakoribb típusa. A kutatók azt is állítják, hogy a világosabb szemszínnel rendelkezőknél nagyobb a szemmelanoma kockázata, bár nem világos, mi ennek az oka. 

Ha kék, szürke vagy zöld szeme van, nagyobb a szemmelanoma kialakulásának kockázata, mint azoknál, akiknek barna szemük van

– jelentették a kutatók.

A szem melanoma akkor fordul elő, amikor a szem pigmenttermelő sejtjei túl gyorsan osztódnak és szaporodnak, és daganatnak nevezett szövetcsomót hoznak létre. A legtöbb melanóma a bőrben fejlődik ki, de előfordulhat, hogy a test más részein, így a szemen is. A legtöbb szemmelanoma esetében az érintett terület a szemgolyó, bár a kötőhártyát vagy a szemhéjat is érintheti.

A szakértők figyelmeztetnek arra is, hogy a szemrák nem mindig okoz súlyos tüneteket, és csak rutin szemvizsgálat során észlelhető. Sok tünetet más kisebb szembetegségek is okozhatnak, bár fontos orvoshoz fordulni, ha bármilyen problémát észlelünk.

Ezek a főbb tünetek

  • Homályos látás
  • Részleges vagy teljes látásvesztés
  • Csomó a szemhéjon
  • Szemirritáció, ami nem akar elmúlni
  • Fájdalom a szemben vagy a környékén (ez ritka jel)
  • Árnyékok, fényvillanások megjelenése
  • Sötét folt a szemben, ami egyre nagyobb

A szakemberek kiemelik azt is, hogy a szem színe mellett más tényezők is növelhetik a szemmelanoma kialakulásának kockázatát. A fehér embereket gyakrabban érintheti, valamint az UV-sugárzásnak való kitettség is szerepet játszhat.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves