Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

Ez a kellemetlen szokás a rák egyik jele lehet

2023. augusztus 23.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség tünetek
Ez a kellemetlen szokás a rák egyik jele lehet
© Shutterstock

A rák néha furcsa tüneteket produkál. 


Egy 24 éves nőnél azután diagnosztizáltak halálos betegséget, hogy nem tudta abbahagyni a böfögést. Kiderült, hogy a fiatal nő 3. stádiumú vastagbélrákban szenved, és jelenleg a vizsgálati eredményeire vár, hogy megtudja lesz-e szüksége további kezelésekre. Bailey Mcbreen soha nem gondolta, hogy valami ennyire normális dolog egy szörnyű betegség tünete lehet. 

Egy nyaraláson vette észre

A fiatal nő 2021 nyarán a vőlegényével nyaralt, amikor észrevették, hogy napi 5-10 alkalommal kezdett böfögni, míg ez korábban nem fordult elő. 

Viccelődtünk a nyaraláson való böfögésemmel, mert korábban soha nem tudtam megcsinálni. Nem gondoltuk, hogy ez valami riasztó, mivel a böfögés mindenkinél normális

 – mondta a rákkal küzdő fiatal nő. 

Először félrediagnosztizálták

Amikor Bailey először orvosnál járt a problémával, azt mondták neki, hogy a szorongás okozza a sok böfögést, és egyébként semmi baja. Később azonban a fiatal nő már székrekedést is tapasztalt, és nem sokkal később elviselhetetlen hasi fájdalmak, görcsök nehezítették meg a mindennapjait, végül pedig hányt is. Ápolóként Bailey felismerte a vékonybél-elzáródás tüneteit, és maga próbálta megoldani. De a hétvégén már annyira fájdalmai voltak, hogy anyja ragaszkodott hozzá, hogy menjen kórházba.

Amikor megérkeztek a biopsziás eredményeim, bebizonyosodott, hogy harmadik stádiumú vastagbélrákom van. Éreztem, hogy kizökken a vér a fejemből, amikor meghallottam ezeket a szavakat, és az egész testem lefagyott. Nem hittem el, amit hallok. Aztán csak nővér módba léptem, és elkezdtem sok kérdést feltenni

 – mesélt a kálváriájáról Bailey.

A fiatal nő műtéten esett át, hogy eltávolítsák a vastagbél egy részét és néhány nyirokcsomót. Bailey nemrég fejezte be a 12 hetes kemoterápiát, és várja az eredményeket a következő lépések meghatározásához, de még több műtét és sugárkezelés várhat rá a jövőben. 

Fontos tanácsot adott

A fiatal nő a saját példájából tanulva elmondta, hogy ne hagyjuk, hogy az orvosok figyelmen kívül hagyják a tüneteket, mert jobban ismerjük a testünket, mint bárki más. Bailey onkológusa elmondta, hogy a böfögés valójában az egyik legnagyobb tünet, amit vastagbélrákos fiatal felnőtteknél tapasztalnak, így jelez a test, hogy valami nincs rendben.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves