Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tünetek

A vastagbélrák 5 jele, amit sokan összekevernek egy másik betegséggel

2023. augusztus 10.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség tünetek bélrák
A vastagbélrák 5 jele, amit sokan összekevernek egy másik betegséggel
© Shutterstock

A vastagbélrák tüneteit ezért nehéz felismerni. 


Sokszor a betegeket irritábilis bélszindrómával diagnosztizálják, de előfordulhat, hogy valami sokkal súlyosabb dolog, például a vastagbélrák állhat a háttérben. A két betegségnek nagyon hasonlóak a tünetei, ám az utóbbi halálos lehet, ha nem kerül időben sor a kezelésre. 

Mi az IBS?

Az irritábilis bél szindróma egy olyan funkcionális gyomor-bélrendszeri rendellenesség, amelyet egy bizonyos tünetegyüttes jellemez, és hasi fájdalommal és a bélmozgás megváltozásával jár. A tünetek hosszú éveken keresztül fennállhatnak. Azonban a jelek sokszor egy súlyosabb betegséghez kapcsolódhatnak, mint a Crohn-betegség vagy a vastagbélrák. Nagy hiba, ha a beteg saját magát diagnosztizálja, és ezért nem megy el időben orvoshoz. 

Íme, az 5 tünet, ami az IBS és a vastagbélrák esetén is előfordulhat

  • Megmagyarázhatatlan fogyás
  • Vérszegénység
  • Vér a székletben
  • Hasmenés az éjszaka közepén
  • Progresszív és erősődő hasi fájdalom

Mit kell tenni?

A szakértők szerint az orvosok és a betegek felelőssége is, hogy legyenek alaposak. Orvosként fontos, hogy minden eshetőséget kizárjanak, míg a betegek nem halogathatják, ha úgy érzik, hogy valami bajuk van, és a tünetek nem múlnak el. Will Bulsiewicz orvos elmondta, hogy mi a teendő. 

Számos különböző állapot létezik, amelyek úgy hangozhatnak, mint az IBS, de ha valami másról van szó, és nem kezeled megfelelően a betegedet amíg fel nem állítod ezt a diagnózist, maj kitalálod, hogy milyen kezelés szükséges

–  mondta az orvos. 

A szakértő hozzátette, hogy 50 felett még szemfülesebbnek kell lenni főleg akkor, ha a család történetében volt bélrákra vagy bélgyulladásra példa. Sok esetben egyébként valamilyen ételintolerancia állhat a rosszullétek mögött, például laktózérzékenység, de mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, ha azt érezzük, hogy baj van. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves