Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

A hasnyálmirigyrákra utalhat ez bőrön jelentkező tünet, amit sokan figyelmen kívül hagynak

2023. augusztus 22.

1 perc olvasás

ELLE

bor rák daganatos betegség rákos betegség hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigyrákra utalhat ez bőrön jelentkező tünet, amit sokan figyelmen kívül hagynak
© Getty Images

A hasnyálmirigyrák az egyik legagresszívebb daganatos betegség, ezért korai diagnosztizálása létfontosságú.


„Csendes gyilkosnak” is nevezik, mert a hasnyálmirigyrák nagyon sokáig észrevétlen maradhat, és mire erőteljes tüneteket produkál, sokszor már nehezen, vagy egyáltalán nem kezelhető a páciens.

Az összes ráktípus közül itt a legalacsonyabb a túlélési arány: a diagnózistól számított 5. évet csupán a betegek 7%-a éri meg.

A hasnyálmirigyrák korai tünetei

Ez a betegség kezdetben alig észrevehető, mivel a más szervek által határolt területen kialakuló tumor eleinte gyenge tüneteket produkál. Sokáig növekedhet anélkül, hogy a beteg fájdalmat vagy nyomást érezne.

Van azonban néhány változás, amelyekre érdemes figyelni, ugyanis a betegség időben történő felismerése és kezelése életmentő.

hasnyalmirigyrak-elle.hu
Forrás: Getty Images

Egyik tipikus tünete a sárgaság, amely általában a szemfehérjét és a bőrt érinti, amikor a máj bomlásterméke, a bilirubin elkezd felhalmozódni a vérben. A hasnyálmirigyrák viszketéssel, sötét vizelettel és agyagszerű széklettei is jelentkezhet, különösen a betegség korai szakaszában.

A sárgaságot ugyan az epehólyag különböző súlyos problémái is okozhatják, de mindenképpen kivizsgálást és kezelést igényel, ezért a szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves