Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Új tanulmány

Kiderült, mitől alakulhat ki vastagbélrák a fiataloknál

2023. augusztus 08.

2 perc olvasás

ELLE

kutatás tanulmány daganatos betegség vastagbélrák rákos betegség
Kiderült, mitől alakulhat ki vastagbélrák a fiataloknál
© Getty Images

A vastagbélrák a fiatalokat sem kíméli, ezért érdemes a veszélyeztető tényezőket kiiktatni a mindennapi életből.


Az orvosi dokumentumok szerint az elmúlt években folyamatosan növekszik a bélrendszert érintő rákbetegséggel diagnosztizált 50 év alatti személyek száma. A szakértők éppen ezért azon fáradoznak, hogy kiderítsék, mi okozza a vastagbélrák egyre gyakoribb előfordulását.

Az Indianai Egyetem kutatói több olyan tényezőre bukkantak, amelyek emelhetik a vastag- és végbélrák kockázatát. Nyilvánosságra hozták, mi az, amit érdemes mellőzni annak érdekében, hogy csökkenthető legyen a betegség kialakulásának kockázata.

A vastagbélrák hétköznapi dolgoktól is kialakulhat

A megjelent tanulmány szerint a korai vastagbélrák az alábbi tényezőktől alakulhat ki nagyobb eséllyel a 35-49 év közöttieknél: alkoholfogyasztás, dohányzás, akinek a közeli hozzátartozói között már volt daganatos beteg, illetve aki soha nem használ ibuprofént vagy aszpirint fájdalomcsillapítóként.

Dr. Thomas Imperiale, az egyetem gasztroenterológusa és a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a fenti eredmények azonban nem azt jelentik, hogy mindenki azonnal kezdjen el gyulladáscsökkentőket és fájdalomcsillapítókat szedni, hiszen ezeknek is vannak súlyos mellékhatásaik, például károsíthatják a veséket.

vastagbelrak-elle.hu
Forrás: Getty Images

Bizonyos fájdalomcsillapítók hatóanyagai csökkenthetik a rák kockázatát, mivel befolyásolják egy gyulladásban szerepet játszó hormon termelődését a vastagbelet bélelő sejtekben. Ám ez nem indokolja a folyamatos szedésüket.

Ez a tanulmány azért fontos, mert felhívja a figyelmet arra, hogy az a fiatalabb korosztály is vegyen részt a szűrővizsgálatokon, akik korábban nem feltételezték, hogy érintettek lehetnek.

A szakember azt javasolja, hogy befolyásolható tényezőket érdemes mindenkinek átgondolnia és minél hamarabb kiiktatnia az életéből, hogy elkerülje a betegség kialakulását.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves