Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A ráknak ezt a kellemetlen tünetét sokan figyelmen kívül hagyják, súlyos következményei lehetnek

2024. április 23.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség
A ráknak ezt a kellemetlen tünetét sokan figyelmen kívül hagyják, súlyos következményei lehetnek
© Shutterstock

A kellemetlen tünetekkel is muszáj orvoshoz fordulni. A rák esetében ez életmentő lehet.


A ráknak vannak olyan tünetei, amelyekről nem szívesen beszélünk még az orvosokkal sem. A helyzet azonban az, hogy semmi szégyelnivaló dolgot nem mondhatunk nekik, hiszen ők a munkájukat végzik, és rengeteg hasonló esettel találkozhattak. Azonban egyes jelek eltitkolása súlyos következményekkel járhat.

Erről a tünetről is fontos beszélni

A rák esetén előfordulhatnak a gyakoribb és rossz szagú bélgázok. Természetesen erről a dologról nem olyan egyszerű beszélni, sokan kellemetlennek érzik. Ha azonban a probléma már egy ideje fennáll, és nem múlik, akkor bizony érdemes szakember segítségét kérni. Egy rákkal küzdő beteg, az amerikai Colorado államban élő Jelena Tompkins elárulta, hogy ezt a tünetet ő is tapasztalta saját magán, és mire orvoshoz fordult, megdöbbenve tapasztalta, hogy vastagbélrákot diagnosztizáltak nála. Természetesen más betegség vagy probléma is állhat a rossz szagú bélgázok mögött, de a kivizsgáltatás elengedhetetlen.

Az édesanya elárulta, hogy a tünetet a probiotikumoknak és a sok zöldségevésnek tulajdonította. Egy nap azonban észrevett vért a székletében, és ekkor úgy döntött, hogy ideje egy orvossal is konzultálnia a panaszairól. Egy vastagbéltükrözésen pedig kiderült, hogy harmadik stádiumú vastagbélrákkal küzd, ami a nyirokcsomóira is átterjedt.

A fiatal nő több évvel később most arról számolt be, hogy remisszióban van, és fenntartó kemoterápián és éves vizsgálatokon vesz részt. Örül annak, hogy jobban van, de elmondta, hogy az út nem volt könnyű, és már bánja, hogy nem ment orvoshoz egy kicsit korábban. 

Ezek a vastagbélrák leggyakoribb tünetei

  • székelési szokások megváltozása (pl. székrekedés megjelenése, miközben az korábban nem volt jellemző)
  • hasi fájdalom,
  • egyéb, okkal nem magyarázható/nem szándékos, akár több kilogrammos fogyás,
  • általános gyengeség, elesettség,
  • vashiány, vashiányos vérszegénység.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves