Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Daganatos betegség

Rákot jelezhet ez az ijesztő tünet

2023. november 15.

2 perc olvasás

ELLE

rák vér tünetek daganatos betegség rákos betegség
Rákot jelezhet ez az ijesztő tünet
© Shutterstock

A rák első jelei között akár olyanok is jelentkezhetnek, amelyek megrémisztik a betegeket.


Tény, hogy a rák kezelésének sikeressége nagyban függ attól, hogy mielőbb diagnosztizálják a betegséget, ugyanis így növelhető a betegség túlélési aránya.

Ennek ellenére még mindig sokan figyelmen kívül hagyják a figyelmeztető jeleket, pedig bizonyos daganattípusok már a betegség kialakulásakor is enyhe tüneteket produkálnak.

Más esetekben viszont ijesztőek lehetnek ezek a jelek, amelyek a pácienseket megrémítik, de szakemberhez sokszor még ilyenkor sem fordulnak, pedig életmentő lenne.

A rák egyik legijesztőbb tünete

A vér látványától az emberek egy jelentős része rosszul van, hiszen a menstruációt leszámítva az esetek többségében bajt jelez. A rák bizonyos típusai is jelentkezhetnek olyan tünetekkel, amelyek a vérhez kötődnek.

A köhögéskor megjelenő véres köpet aggodalomra adhat okot, ahogy a székletben felfedezhető vér is daganatra utalhat. De arra is nagy figyelmet kell fordítani, ha valaki hosszú időn át hüvelyi vagy végbéltáji vérzést tapasztal, ha pedig a hányás során vér is megjelenik, azonnal mentőt kell hívni.

Ezen kívül az alábbi tünetek esetén is kivizsgálás szükséges:

  • köhögés
  • mellkasi fájdalom
  • légszomj
  • emésztési problémák, hasmenés vagy székrekedés nyilvánvaló ok nélkül
  • fájdalom a hasban, amely nem múlik el
  • haspuffadás
  • csomók megjelenése a test bármely részén
  • indokolatlan fogyás
rak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Bár a fenti tüneteket sok egyéb betegség is okozhatja, amelyek kevésbé súlyosak, de a szakemberek azt javasolják, hogy aki a fentiek bármelyikét tapasztalja, kérjen mielőbbi orvosi segítséget, hogy a vizsgálatok fényt deríthessenek a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves