Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A tüdőrák 4 fontos jele, ami reggel jelentkezik

2023. november 13.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség tünetek tüdőrák
A tüdőrák 4 fontos jele, ami reggel jelentkezik
© Shutterstock

A tüdőrák egy alattomos betegség, de a korai diagnózis életet menthet. 


A tüdőráknak 4 fontos tünete van, amik reggel jelentkezhetnek. Fontos beszélni a betegség jeleiről, hiszen minél hamarabb történik a diagnózis, annál nagyobb esély van a felépülésre. Természetesen a felsorolt tünetek más betegséget is jelezhetnek, de érdemes orvoshoz fordulni, ha azt érezzük, hogy a szervezetünkben valami nincs rendben.

Láz

A tüdőrákos betegeknél, különösen az előrehaladott stádiumban lévő betegeknél, gyakran jelentkezik a láz. Ez egyébként akkor is jelentkezhet, amikor a betegséget már felismerték, és elkezdődött a kezelés. A láz legfőbb okai a fertőzés, majd a tumor progressziója vagy a nagy daganatterhelés által kiváltott tumorláz.

Izzadás

Gyakori, hogy a tüdőrákkal küzdő betegek izzadva kelnek fel. Ennek oka lehet a fentebb említett láz, ugyanis a szervezet túlizzad annak érdekében, hogy egy kicsit lehűljön. Ez általában az a tünet, amit sokan nem vesznek elég komolyan. 

Száraz köhögés 

A három hétnél hosszabb száraz köhögés (nyálka nélkül) tüdőrákra utalhat. A tüdőrákos köhögés általában száraz köhögésként kezdődik, amely görcsökben jelentkezik. Tanulmányok szerint a tüdőrákban szenvedők legalább 65%-ának van kínzó köhögése, mire diagnosztizálják őket.

Vér a köpetben

A köpetben lévő vér a tüdőrák figyelmeztető jele is lehet. A köpet, más néven váladék, egy vastag nyálka, amely a tüdőben keletkezik. Ha valaki ezeket a tüneteket érzékeli külön-külön vagy akár együtt, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. 

Mi a helyzet Magyarországon?

A tüdőrák magyarországi előfordulása  és mortalitása ugyan magas, de nem haladja meg a közép-európai országok átlagát. Emellett a férfiaknál a tüdőrák előfordulásának és mortalitásának csökkent 2011 és 2016 közötti időszakban, míg a nők esetében növekedett.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves