Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tünet

A rák egyik fontos jele a szájban jelentkezhet

2023. november 09.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség száj tünetek
A rák egyik fontos jele a szájban jelentkezhet
© Shutterstock

A rák jelei a szájban is megjelenhetnek. 


A rák egy alattomos betegség, és sokszor olyan tünetekkel jelentkezik, amiből senki sem gondol a legrosszabbra. Kiderült azonban, hogy a rekedt, halkabb hang a szájrák egyik legfontosabb jele lehet. Kiderült, hogy ez különösen akkor fordul elő, ha a rák a torok hátsó részén található.

Egy ritka betegség 

A hypopharynx daganata gyakran terjed a szájüreg, a nyelvgyök felé, és a rekedtség lehet az egyik legfőbb tünete. Ez a betegség viszonylag ritka, de sajnos a vele összefüggő halálozások száma rohamosan növekszik az elmúlt években. Egy angliai kutatás szerint a fogorvosok hiánya is növelheti a szájrák kialakulásának az esélyét, ugyanis ők azok, akik leginkább észrevehetik, ha baj van. A szakértők szerint a rekedt hanggal muszáj orvoshoz fordulni, ha a probléma már legalább 3 hete fennáll, és nincs semmi más egészségügyi panaszunk, ami ezt indokolná. Természetesen más betegség is állhat a háttérben, de fontos kivizsgáltatni. Kiderült, hogy a HPV szintén okozhat rekedtséget, ezért fontos, hogy sose hagyjuk figyelmen a minket érintő tüneteket. 

Ezekre a tünetekre is figyelni kell 

  • A szájfekélyek
  • Szokatlan duzzanat vagy csomók a szájban
  • Piros vagy fehér foltok a szájban

A szájrák késői diagnosztizálása egyre gyakoribb, és ez súlyos hatással lesz az emberek életminőségére és túlélési esélyeire

–  mondta Dr. Catherine Rutland klinikai igazgató, aki szerint fontos, hogy mi magunk is rendszeresen ellenőrizzük a szánkat. 

Ha a kezelést időben megkapják a betegek, akkor nagy esélyük lehet a túlélésre, sőt sok esetben nem is rosszindulatú daganattal állnak szemben, de a teljeskörű kivizsgálás rendkívül fontos, valamint a szájhigiénia betartása is.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves