Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Megelőzés

Rákot is jelezhet ez a kellemetlen tünet, aminek sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget

2023. november 10.

2 perc olvasás

ELLE

rák tünetek bőrrák viszketés daganatos betegség
Rákot is jelezhet ez a kellemetlen tünet, aminek sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget
© Shutterstock

A rák sokféle tünetet okozhat, vannak köztük egészen banálisak is.


Típusától függően a rák számtalan tünettel jelentkezhet már a betegség korai szakaszában is. Ezek közül néhányat nem könnyű felismerni, hiszen sok más betegségre is utalhatnak, amelyek nem súlyosak, könnyen kezelhetőek.

Bizonyos jelenségek kifejezetten veszélytelennek tűnnek, ezért sokan nem is igazán törődnek velük, de fontos tudni, hogy ezekkel is érdemes szakemberhez fordulni.

Minden daganatos betegségre igaz, hogy minél korábbi stádiumban derül fény a problémára, annál eredményesebben kezelhető.

A rák furcsa tünete, amire senki nem figyel

Az egyik legnehezebben diagnosztizálható daganatos betegség a bőrrák, amely ugyan esetenként látványos tüneteket produkálhat, de mivel a bőrünket sokféle hatás éri, sokan hajlamosak elbagatellizálni egy új sebet vagy jelenséget.

Ezek közé tartozik az is, amikor a páciens egy viszkető foltot fedez fel a testét, amely meglehetősen kellemetlen, és idővel fájdalmassá is válhat. Bár ezt valóban többféle állapot is előidézheti, lehet helyi irritáció vagy allergia is, de a nem múló tüneteknek minden esetben érdemes utánajárni.

Ezen kívül az alábbi tünetek utalhatnak bőrrákra:

  • bármilyen új elváltozás megjelenése
  • egy már meglévő anyajegy méretének, alakjának vagy színének megváltozása
  • nem gyógyuló seb, amely folyamatosan vérzik, esetleg száraz kéreg képződik rajta
  • piros vagy bőrszínű, fénylő csomó
  • piros, durva tapintású, pikkelyes elváltozás
  • szemölcs, amely folyamatosan növekszik
  • hegesedő növekmény, jól körülhatárolható szélek nélkül
rak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül bármelyiket is tapasztalja, mindenképpen keressen fel egy szakembert. Előfordulhat, hogy ártalmatlan jelenségről van szó, de kivizsgálás szükséges ahhoz, hogy megállapítható legyen, szükséges-e kezelést alkalmazni.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves