Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A rák egyik jele kávézás közben jelentkezhet

2024. január 07.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség tünetek
A rák egyik jele kávézás közben jelentkezhet
© Shutterstock

A rák egyik fontos tünetéről nem árt beszélni.


A rák egyik fontos jelét kávézás közben is észre lehet venni. A hasnyálmirigyrák egy alattomos betegség, és fontos tisztában lenni a tüneteivel. A betegség számos mellékhatása tűnhet ártalmatlannak. Most eláruljuk az egyik fontos tudnivalót.

Az időseket támadja inkább a betegség

A Cancer Research szerint gyakoribb az idősek körében, ugyanis a hasnyálmiriggyel a diagnosztizáltak több mint 45 százaléka 75 éves és idősebb. Az NHS szerint a gyakori tünetek közé tartozik a szem vagy a bőr sárgás elszíneződése, a bőrviszketés, a szokásosnál sötétebb vizelet és a furcsa széklet. Az étvágytalanságot és a megmagyarázhatatlan fogyást szintén nem szabad figyelmen kívül hagyni. A fáradtság, a láz vagy a rosszullét szintén mellékhatások. Azonban a kávé- vagy borfogyasztási szokások megváltozása is a betegség jele lehet.

Ezt mondja egy amerikai sebész

Dr. Mark Fraiman, egy amerikai hasnyálmirigy-sebész azt mondja, hogy vannak bizonyos kockázati tényezők a hasnyálmirigyrák kialakulásában, mint például a túlsúly, a dohányzás, valamint a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás vagy a cukorbetegség. A szakértő hozzátette, hogy az ízváltozások, valamint a furcsa ízek, például a fém, szintén problémát jelezhetnek. 

Egyes betegek hirtelen elveszíthetik a bor, a kávé és a dohányzás ízét. Azt állítják, hogy undorodnak az alkohol és a kávé ízétől és illatától

 – magyarázta Dr. Mark Fraiman.

A hasnyálmirigyrák gyakran befolyásolja az emésztőrendszert. Az ezzel a funkcióval kapcsolatos egyik fő tünet fájdalom a has és a hát felső részén. Szintén jel lehet, ha valaki rosszul érzi magát étkezés közben vagy lefekvéskor. Természetesen ezeknek a tüneteknek a hátterében más betegség is állhat, de mindenképpen szükséges kivizsgáltatni.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves