Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Bőrproblémák

A rák egyik fontos jele zuhanyzás után jelenik meg

2023. augusztus 02.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség zuhanyzás viszketés
 A rák egyik fontos jele zuhanyzás után jelenik meg
© Shutterstock

A rák egyik jele mosakodás után jelentkezhet. 


A rák szinte minden formája nagyon alattomos, és sokszor olyan tünetek jelzik, amelyeknél sokak fejében meg sem fordul, hogy súlyos problémáról lehet szó. Az egyik jel zuhanyzás után következhet abban az esetben, ha forró vízzel mosakodtunk meg. Szakértők magyarázták el, hogy ez mit jelenthet. 

A leukémia fontos tünetei

Leukémia esetén a legszembetűnőbb tünetek a bőr felszíne alatt jelentkeznek. Íme, a leggyakoribb jelek:

  • Megmagyarázhatatlan fogyás
  • Megmagyarázhatatlan zúzodás vagy vérzés
  • Csomók és duzzanatok megjelenése
  • Légszomj
  • Állandó éjszakai izzadás

Mi a helyzet a viszketéssel?

A leukémiának gyakori jele lehet a viszketés is. Egyes szakértők úgy gondolják, hogy a viszketést kifejezetten a polycythemia vera okozhatja, egy olyan típusú vérrák, amely a csontvelőben túl sok vörösvérsejtet termel. Emiatt a betegség miatt lehet, hogy egy forró zuhany után a betegségben szenvedők szörnyű viszketéssel küzdhetnek. 

A rák korai stádiumában a hisztamintartalmú hízósejtek (az allergiás reakciók hátterében álló sejtek) túlérzékenyek lesznek, amitől a bőr reagál a forró vízre

– mondták el a szakértők. 

Így kezelhető 

Zavaró viszketés esetén az orvosok gyógyszereket írhatnak fel, beleértve az antihisztaminokat és az ultraibolya fénykezelést. Fontos azonban, hogy leukémia esetén a valódi betegség legyen diagnosztizálva, és ne csak tüneti kezelés történjen, ezért nem szabad elmenni amellett, ha más tüneteket is tapasztal valaki a viszketés mellett. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves