Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

Ezek a hólyagrák első jelei, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni

2023. július 28.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség tünetek hólyagrák
Ezek a hólyagrák első jelei, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni
© Shutterstock

A hólyagrák figyelmeztető jelei. 


A hólyagrák általában sikeresen kezelhető, ha korai stádiumban észlelik, ezért fontos felismerni a jeleket és tüneteket, és az alapján cselekedni. A hólyagrák a tizedik leggyakoribb rák világszerte, ez azt jelenti, hogy világszinten 100 férfiból 1 és 400 nőből 1-nél alakul ki a betegség. Íme, a legfontosabb tünetek. 

Vér a vizeletben

A legtöbb ember számára a húgyhólyagrák első jele, hogy vért lát a vizeletében. Természetesen más betegségek is okozhatják ezt, de mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, ha ezt a jelenséget tapasztaljuk, mert komoly gond állhat a háttérben. Ne vegyük félvállról! 

A vizelési szokások megváltozása és/ vagy vizeletirritáció

Az egyik tünet lehet, ha gyakrabban kell a mosdót használni, sőt akár az éjszaka folyamán is, valamint nehézségek lépnek fel a vizeletürítésnél és fájdalom vagy égető érzés lép fel közben. Bár ezeket a tüneteket gyakran kevésbé súlyos okok okozzák, mégis fontos orvossal konzultálni.

Ezek a további fontos tünetek

- Fájdalom a hát alsó részének egyik oldalán
- Kismedencei fájdalom
- Étvágytalanság
- Megmagyarázhatatlan fogyás
- Általános gyengeség vagy fáradtság
- Csontfájdalom
- Duzzanat a lábakban
- Vizelési képtelenség

Időben kell felismerni

A szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a húgyhólyagráknál is, hogy időben felismerjék. Sok esetben azonban csak évekkel vagy hónapokkal később kerül sor a diagnózisra, mert sokan figyelmen kívül hagynak rendkívül fontos tüneteket, amelyekkel a szervezetünk jelzi, hogy baj van. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves