Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A rák egyik jele lehet ez az éjszakai tünet

2023. július 30.

2 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség tünet
A rák egyik jele lehet ez az éjszakai tünet
© Shutterstock

A rák egyik fontos tünete, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.


A rák néha olyan tünetekkel jelentkezik, amiknél meg sem fordul az ember fejében, hogy baj lehet. Az egyik ilyen jel lehet az éjszakai izzadás, amit reggel felfedezhetünk az ágyneműn és a párnákon. Az izzadás akkor lehet nagy baj, ha tényleg látványosan sok verejtékről van szó, amit reggel felfedezünk. 

Mi az oka az izzadásnak?

A Cancer Research szerint a fertőzés a rákos betegek izzadásának egyik leggyakoribb oka. A fertőzés magas hőmérsékletet okozhat, és a test izzadni fog, hogy megpróbálja csökkenteni. Egyes ráktípusok a szokásosnál nagyobb izzadást is okozhatnak. Most eláruljuk, hogy melyikekről van szó. 

Non-Hodgkin limfóma, Hodgkin limfóma, karcinoid daganatok, leukémia, mezotelióma, csontrák, prosztata rák, veserák, csírasejtes daganatok és előrehaladott medulláris pajzsmirigyrák.

Nem minden esetben jelez nagy bajt

A szakértők kiemelték, hogy a fokozott izzadás nem feltétlenül jelenti azt, hogy rákbetegségről van szó, de a szervezet jelez azzal kapcsolatban, hogy valami akkor sincsen rendben, és érdemes kivizsgáltatni a problémát, akkor is, ha valami teljesen más áll a háttérben.

Ezek is okozhatják az izzadást

Az éjszakai izzadásnak több oka lehet. Közrejátszik az is, ha közvetlenül lefekvés előtt kerül sor a testedzésre, de a forró ital vagy alkoholfogyasztás is okozhatja az izzadást. Szintén fontos ellenőrizni, hogy milyen hőmérséklet van a szobában, és a csípős ételek fogyasztása sem ajánlott lefekvés előtt. Nyáron természetesen gyakrabban előfordul, hogy arra kelünk, hogy teljesen leizzadtunk, ilyenkor érdemes nyitott ablakkal aludni, ha a megfelelő biztonságban tudjuk ezt megtenni.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves