Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A rák 5 tünete, ami az ajkakon jelenik meg

2023. szeptember 15.

2 perc olvasás

ELLE

ajkak rákbetegség tünetek
A rák 5 tünete, ami az ajkakon jelenik meg
© Shutterstock

Így ismerhetjük fel a rákot az ajkakon. 


A rák egy alattomos betegség. Az ajkakon lévő tartós seb vagy csomó az ajakrák korai tünete lehet, amely a szájüregi rák egy fajtája. Más szájrákhoz hasonlóan ez a típus jellemzően akkor alakul ki, amikor a száj és az ajkak felszíni rétegében lévő laphámsejtek abnormálisan növekedni kezdenek. 

Íme, a leggyakoribb tünetek

  • Nem gyógyuló elváltozás, hólyag, csomó vagy seb
  • Elszíneződött folt az ajkakon, amely lehet piros, fehér, vagy sötét 
  • Tartós ajakfájdalom vagy zsibbadás
  • Az ajak megvastagodása
  • Vérzés az ajakból

Mi okozhatja az ajakrákot? 

Kockázati tényező lehet a túl sok napfény, a szolárium, a dohányzás, az erős alkoholfogyasztás vagy akár a HPV fertőzés is. A férfiaknál egyébként gyakrabban fordul elő az ajakrák, és általában a 60-70-es korosztályt érinti a betegség. A zöldség- és gyümölcshiányos étrend és bizonyos genetikai szindrómák szintén összefüggésben lehetnek a betegség kialakulásával.

Így diagnosztizálható 

Az ajkak és a száj fizikai és vizuális vizsgálata után általában az orvosok biopsziát vagy szövetmintát vesznek annak ellenőrzésére, hogy rák-e. Ha nincsen áttét, akkor standard kezelés a daganat és néhány környező szövet sebészeti eltávolításával (úgynevezett széles helyi kivágással) vagy sugárkezeléssel kezdődik, de súlyosabb esetben az orvosok kimetszést is alkalmazhatnak. A harmadik és negyedik stádiumban kemoterápia, a sugárkezelés vagy a hiperfrakcionált sugárterápia (amelyben a sugárzást kis dózisokban adják) jöhet szóba, valamint a műtéti beavatkozás.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves