Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

A gégerák első tünete egy nem várt testrésznél jelentkezik

2023. szeptember 13.

1 perc olvasás

ELLE

fül rák daganatos betegség rákos betegség gégerák
A gégerák első tünete egy nem várt testrésznél jelentkezik
© Getty Images

A gégerák sok esetben nem a torok környékén okoz elsőként tüneteket.


A gégerák leggyakrabban a torok belsejében lévő sejtekben alakul ki, és bár a laikusok gyakran összekeverik a pajzsmirigyrákkal és a nyelőcsőrákkal, ez a daganatos betegség a gége és a garat elváltozása, amelyek a szájat és az orrot a nyelőcsővel kötik össze.

Többféle figyelmeztető jel is kialakulhat, ám ezek többsége más betegségekre is utalhat. A szakemberek éppen ezért mindig kihangsúlyozzák, hogy a legkisebb szokatlan tünet esetén is kivizsgálás szükséges.

A gégerák nem csak a nyak környékén jelentkezhet

Dr. Ryan McSpadden onkológiai adjunktus elmondta, hogy a gégerák több tünetet is produkálhat. Elsősorban az alábbiakra kell figyelni:

  • köhögés
  • változások a beszédben, például rekedtség
  • nyelési nehézség
  • torokfájás
  • indokolatlan fogyás
gegerak-elle.hu
Forrás: Getty Images

A fentieken kívül azonban van még egy tünet, amely a fej egy másik pontján jelentkezik. A fülfájdalom is utalhat gégerákra.

Bár a fájdalom a torokból ered, a beteg a fülében érzi, mert a fejben és a nyakban az idegek összeköttetésben állnak

– mondja Dr. McSpadden.

A szakember éppen ezért mindenkinek azt tanácsolja, aki a fenti tünetek bármelyikét 2 hétnél huzamosabb ideig tapasztalja, hogy forduljon orvoshoz annak érdekében, hogy fény derüljön a tünetek hátterében meghúzódó okokra.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves