Bár egész évben imádjuk, a hivatalos napját február 26-án ünnepli a „zöld arany” nevet is kiérdemlő pisztácia.
Michelin csillagos éttermektől a trendi körömlakkokig mindenhol megtalálhatjuk, a csonthéjasok királynőjeként is emlegetett hozzávalót. A pisztácia hatalmas gasztronómiai karriert futott be, sós és édes, ropogós és krémes formájában is, de a design, divat és szépségipari termékek között is megtaláljuk jellegzetes színét, illatát.
A legjobb azért mégis az, ha az ízét is érezhetjük, ezért a pisztácia világnapja alkalmából olyan helyeket ajánlunk, ahol biztosan megkóstolhatjuk ezt a magas vitamin, fehérje és rosttartalma miatt is egészséges és finom hozzávalót.
Habkönnyű és mégis komplex macaronjaiban verhetetlen Chez Dodo egyéb édességeit is igazán érdemes megízlelni. A kínálatban mindig megtalálható pisztáciás madeleine, macaron és mignon mellett két új desszerttel is készültek a Bazilika melletti boltban. Az újdonságok a pisztácia szerelmeseinek kötelezőek, és közben még Lewis Carol mesevilágába is elröpítenek. A „Wonderland” kollekció részeként az „Alice” választásakor biztos nem lesz hiány a világnapját ünneplő magban: kívül ropogós, belül puha, ribizlis-pisztáciás petit choux, aminek a belsejében pisztácia pralinével és krémmel és ribizlikompóttal találkozik a szerencsés fogyasztó. Alice apró kalapja egy piros kis mini chou, gallérját pedig vanília chantillyvel és liofilizált ribizlivel és pisztáciával díszítették.
A legkellemesebb küzdelmek egyike egy Freyja croissant elfogyasztása hatalmas méretének és bőséges töltelékének köszönhetően, viszont elég hamar el lehet fogyasztani. A skandináv hangulatú üzlethelyiségben, a Szövetség utca sarkán sülnek a kézzel készült, francia gasztronómia ikonjává vált péksütemények. Az újhullámos kávék vagy természetes borok mellé is fogyaszthatjuk, de önmagában is bőséges egy Freyja croissant. A megszámlálhatatlanul sok, hajszálvékony, nagyon vajas rétegekből összeálló pisztáciás croissant egy igazi közönségkedvenc: a sütőből kikerülve 100%-os pisztácia pasztából készült, fehércsokoládés pisztácia ganache kerül bele, majd pörkölt pisztácia darabok és kis tengeri só ízesíti – ezektől egyszerre lesz édes és sós, lágy és ropogós.
A VAJ két pesti és egy budai egységében válogathatunk a pisztáciás finomságok között – ha időben érkezünk – , és a világnap jegyében egy croissant is miénk lehet, aminek státuszát mutatja elnevezése; egyszerűen csak „A pisztáciás”. Ha inkább egy égetett tésztás fánkot, a nagy francia klasszikust, a choux süteményt kóstolnánk meg, ezt is megtaláljuk egy pisztáciás-fehércsokoládés ropogós réteggel és pisztáciás pralinéval töltve. Az elmúlt időszak híres-hírhedt sztárja, a dubai csokoládé ízvilágával is találkozhatunk a „mini dubai” elnevezésű tejcsokoládés mousse tortában. Bármelyiket is választjuk, a kedvenc csonthéjasból nem lesz hiány!
A pisztácia fogyasztásnak egy ilyen napon meg kell adni a módját, így tesznek a budai, saját megfogalmazásuk szerint „modern trattoriában”, a Giuliában is. A világnapra két különleges fogással is készülnek a pisztácia-rajongóknak. Ha csak valami kisebb finomságra vágyunk, akkor a pisztáciás maritozzi, az édes, töltött ropogós briós tökéletes választás, de ha biztosra akarunk menni, február 26-án tészta és desszert formájában is kipróbálhatjuk, hogyan lesz minden jobb ettől a változatosan használható magtól. A pisztáciát garnélás strozzapreti-vel vagy panna cotta ölelésében is kipróbálhatjuk. Akárhol is töltjük a február 26-át, ha hozzá adunk egy kis pisztáciát, biztosan különlegesebb lesz a napunk!
Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!