Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

9 jel, ami petefészekrákra figyelmeztethet

2023. május 09.

5 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

erős nők petefészek rákbetegség prevenció daganatos betegség
9 jel, ami petefészekrákra figyelmeztethet
© Forrás: Shutterstock

Egy rákbetegség diagnózisa drámaian befolyásolhatja bárki életét. Éppen ezért érdemes éberen figyelni a petefészekrákra utaló legkorábbi jelekre is, hogy minél jobb esélyekkel kezdődhessenek meg a kezelések.


A petefészekrák korai stádiumban történő felismerése gyakran ütközik nehézségekbe, mivel a petefészkek kicsik és mélyen a hasüregben helyezkednek el, ezért az orvos számára nehéz lehet észlelni a rajtuk esetlegesen kialakuló növekményeket. További nehézséget okoz, hogy a tünetek sok más betegségre is utalhatnak, ezért a petefészekrákos eseteknek csupán 20%-át fedezik fel a korai stádiumban.

petefeszek-vizsgalat
Forrás: Shuttrstock

A petefészekrák egészen addig észrevétlen marad, amíg a daganatos sejtek el nem terjedek a medencében és a hasüregben is. Ebben a későbbi szakaszban a petefészekrák kezelése bonyolultabb – azonban semmiképpen sem lehetetlen! Azt viszont fontos tudni, hogy a korai stádiumú petefészekrák sokkal nagyobb valószínűséggel kezelhető sikeresen, hiszen ebben a szakaszban még csak a petefészkek érintettek.

Melyek a petefészekrák legkorábbi figyelmeztető jelei?

A korai stádiumú petefészekrák ritkán okoz tüneteket, és még az előrehaladott stádiumban lévő betegség is csak kevés, és nem specifikus tünetet okoz. Azt is meg kell jegyezni, hogy ezeket a tüneteket gyakran összetévesztik a gyakoribb jóindulatú állapotokkal.

A petefészekrák alábbi tünetei azonban a betegség bármely szakaszában kialakulhatnak:

Kismedencei vagy hasi fájdalom/görcsök

Nagyon gyakori, hogy a medencében növekvő daganatok fájdalmat okoznak az alhasban. Ez a kellemetlen érzés hasonlít a menstruációs görcsökhöz, ezért sok nő azt hiszi, hogy ezek a hasi problémák ártalmatlanok.

Emésztési zavarok, teltségérzet, étvágytalanság, hányinger

A folyadék felhalmozódása, amely egyes petefészekrákos betegek felfúvódását okozza, étvágytalanságot vagy gyorsabb teltségérzetet okozhat.

petefeszek
Forrás: Shutterstock

A szokásosnál gyakoribb és sürgetőbb vizelési inger

Néha késztetést érezhetsz a pisilésre, de amikor megpróbálod, csak egy kis szivárgást sikerül elérni, sőt előforulhat, hogy egyáltalán nem sikerül a művelet. Fokozott vizelési inger akkor fordul elő, ha a rákos sejtek a hólyag falának külső felületén alakultak ki, vagy amikor a medencében megjelenő folyadék összenyomja a hólyagot.

Hátfájás

Jellemző a fájdalom- vagy nyomásérzet a hát alsó részén vagy a medencében. A petefészekrákban szenvedő nők hátfájást tapasztalhatnak, ha folyadék halmozódik fel a medencében, vagy amikor a daganat már a hasban vagy a medencében is elterjedt, közvetlenül irritálva a hát alsó részének szöveteit.

Puffadás és/vagy székrekedés

A hónapokon át tartó gyakori gyomorégés vagy gázképződés szintén figyelmeztető jel. A betegségre jellemző az általános hasi diszkomfortérzet, beleértve a puffadást és a gázképződést is.

Fájdalom szex közben

A megmagyarázhatatlan fájdalom szexuális kapcsolat közben a petefészekrák figyelmeztető tünete lehet.

Menstruációs változások

A nők menstruációjában bekövetkező változások, mint például a normálnál erősebb vagy szabálytalan vérzés, a petefészekrák tünete is lehet.

vizsgalat
Forrás: Shutterstock

Fogyás

A hirtelen fogyás, hacsak nem fogyókúrázol, vagy nem változtattad meg a sportolási szokásaid, a petefészekrák figyelmeztető jele lehet. Ne feledd azonban, hogy ezeket a tüneteket számos más állapot is okozhatja, de mindenképp kivizsgálást igényel.

Légzési nehézség

A késői stádiumú petefészekrák légzési nehézségeket okozhat. Ha a daganatok már túl nagyra nőttek, elkezdhetnek a tüdőhöz nyomódni, és akadályozhatják a páciens be- és kilégzési képességét.

A petefészekrák okai és kockázati tényezői

Gyakran nem világos, hogy pontosan mi okozza a petefészekrákot, bár az orvosok olyan tényezőket azonosítottak, amelyek növelhetik a betegség kockázatát.

A petefészekrák kockázatát növelő tényezők a következők:

  • Idősebb kor: petefészekrák bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban 50-60 éves nőknél alakul ki.
  • Öröklött génmutációk: a rákfajták kis százalékát a szülőktől örökölt génmutációk okozzák. Azokat a géneket, amelyekről ismert, hogy növelik a petefészekrák kockázatát, BRCA1-nek és BRCA2-nek nevezik. Ezek a gének növelik a mellrák kockázatát is.
  • Családi halmozódás: azoknál az embereknél, akiknek a családjában két vagy több személynél is kialakult petefészekrák, fokozott a betegség kockázata.
  • Ösztrogén hormonpótló terápia: petefészekrák okozója lehet, különösen hosszú távú és nagy dózisú alkalmazás esetén.
  • Életkor: túl korai életszakaszban kezdődő menstruáció vagy a menopauza késői kezdete is növelheti a petefészekrák kockázatát, illetve az is, ha valaki soha, vagy csak 30 éves kora után vállal gyermeket.
vizsgalat
Forrás: Shutterstock

Mikor fordulj orvoshoz?

A fent említett tüneteket a legtöbb esetben jóval kevésbé fenyegető betegségek vagy állapotok okozzák. Ne ess pánikba, ha a fent leírtak közül néhányat magad is tapasztalsz! A petefészekrákhoz kapcsolódó egyes jelek és tünetek észlelése nem feltétlenül jelenti azt, hogy a betegségben szenvedsz, de otthoni körülmények között semmiképpen sem diagnosztizálható. A petefészekrák felderítéséhez különféle vizsgálatokra, például speciális CT-vizsgálatra és szakember segítségére van szükség, ezért ha ezeket a tüneteket tapasztalod, mindenképpen indokolt egy orvosi konzultáció és kivizsgálás.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves