Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Félelem

5 nyári fóbia, ami gyakoribb, mint gondolnád

2022. július 21.

4 perc olvasás

ELLE

félelem nyár nyaralás repülés szorongás tenger
5 nyári fóbia, ami gyakoribb, mint gondolnád
© Shutterstock

A legváratlanabb helyzetekben törhet rád a félelem és a szorongás a nyári hónapokban. Az alábbi 5 fóbia könnyen tönkreteheti a nyaralást is – mutatjuk, melyek ezek!


A fóbiák természetesen nem évszakhoz kötöttek, mégis létezik jó pár, amelyek jellemzőikből adódóan elsősorban a nyári hónapokban okozhatnak problémát. Ha az alábbiak közül valamelyik rád is jellemző, és akár a mindennapokat is megkeseríti az irracionális félelem, érdemes szakemberhez fordulni, hogy enyhíthesd a szorongást.

Thalassofóbia: rettegés a tengertől

A nyílt tengerben vagy óceánban való fürdőzés gondolatára is a hideg futkos a hátadon? Akkor jó eséllyel te is thalassofóbiás vagy. Ők azok az emberek, akiken pánikszerű félelem lesz úrra a tenger közelében, sőt van, hogy annak gondolatára is. Szorongást válthat ki belőlük például egy film vagy sorozat, ami a tengerparton játszódik. A thalassofóbia jellemzően valamilyen tengeri környezettel kapcsolatos negatív élmény miatt alakul ki, ez lehet egy vízi baleset, hajótörés vagy egyéb trauma, de ritkább esetben az információhiány is megbújhat mögötte.

Dishabiliofóbia: a mások előtti vetkőzéstől való félelem

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbben nem szívesen válunk meg a ruháinktól vadidegenek jelenlétében, ám a dishabiliofóbiában szenvedőknek az olyan hétköznapi tevékenységek is problémát okozhatnak, mint például a strandolás. Irracionális félelem és szorongás lesz úrrá rajtuk már annak gondolatára is, hogy le kell venniük néhány ruhadarabot magukról. A fóbia nem csak nyáron okozhat gondot, az érintettek szexuális életére is rányomhatja a bélyegét, mivel a hálószobában sem szívesen vetkőznek le mások előtt. A dishabiliofóbia hátterében gyakran a meztelenséggel kapcsolatos trauma húzódik, például egy öltözőben vagy közös fürdőhelyiségben átélt rossz élmény.

Aerofóbia: repülésiszony

A külföldre utazás jelenthet igazi kihívást az aerofóbiában szenvedőknek, ők ugyanis a repüléstől és minden légi közlekedéssel kapcsolatos dologtól rettegnek. Már a repülős utak gondolatára negatív gondolatok kerítik őket a hatalmukba, szoronganak, félelmet élnek meg, ami a repülőtérre érve egyre csak fokozódik. Sokan közülük csak enyhébb nyugtató gyógyszerrel képesek repülőre szállni, de ha lehet, inkább a földi közlekedési módokat választják. Az aerofóbia kialakulásában legtöbbször valamilyen repülés közben átélt trauma játszik közre, de az is előfordulhat, hogy egy repülőgép-szerencsétlenséggel kapcsolatos intenzív beszámoló hatására alakul ki az irracionális félelem.

Fotó: Shutterstock

Hodofóbia: az utazástól való rettegés

Az aerofóbia kevésbé specifikus válfaja a hodofóbia, ami a mindenféle utazástól való irracionális félelemre utal. Az érintettek minden helyzetben szoronganak, amikor tömegközlekedésre, vonatra, autóba vagy repülőre kell szállniuk, és olyanok is akadnak, akiket már az otthonuk elhagyásának gondolata ijedtséggel tölt el. Súlyos esetben a hodofóbia az életminőséget is érezhetően befolyásolja, problémát okozhat például a munkába járás, de a személyes kapcsolatok is erősen beszűkülhetnek miatta. Gyakori ez a típusú fóbia azoknál, akik utazáskor gyakran megbetegszenek, rosszul vannak, de egy múltbeli trauma is előidézheti a rettegést.

Akrofóbia: félelem a magas helyeken

Semmi esetre se tervezzük kirándulást a hegyekbe egy akrofóbiással, mert biztosan kínszenvedésnek fogja megélni. A tériszonyként is emlegetett fóbia ugyanis a magaslati helyeket tör rá az érintettekre, épp ezért a kilátók, magas épületek, harangtornyok megmászása, valamint a felvonózás sem nekik való. Súlyos esetben már egy lépcsőn való felsétálás is problémás lehet, de a hidak, felüljárók is kihívás elé állíthatják őket. Ahogy a többi fóbia esetében, egy múltbeli trauma itt is meghatározó lehet a kialakulásában.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves