Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Nagyvilág

7 fura törvény Észak-Koreából, ami mindenkit sokkol

2023. június 05.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

érdekességek külföldi lehetőségek utazás törvények
7 fura törvény Észak-Koreából, ami mindenkit sokkol
© Forrás: Getty Images

Észak-Korea nem tartozik egy átlagos turista úti céljai közé, a sajtót is cenzúrázzák, de a törvényeket illetően így is kiszivárognak bizonyos hírek.


Észak-Koreáról valószínűleg nem látsz fotókat az Instagramon és talán kevés információd van az országról, hiszen korlátoznak minden kommunikációs eszközt, de a törvények alkalmazásáról alkalmanként érdekes és hátborzongató információk derülnek ki.

Észak-Korea a világ egyik legelszigeteltebb országa, ami a szörnyű törvények számát tekintve nem is meglepő. Az állam megvonja állampolgáraitól a legalapvetőbb jogokat is, és totalitárius szabályokat kényszerít rájuk. A törvények abszurditása a világ legnagyobb részét elborzasztja.

Észak-Korea – a legszigorúbb törvények országa

Az alábbi törvények hihetetlennek tűnnek, mégis valóban bevezették mindegyiket az országban.

1. Nem engedélyezettek a külföldi filmek és dalok

Azok az észak-koreai államolgárok, akik külföldi zenéket vagy filmeket néznek, börtönbe kerülhetnek. 2015-ben Kim Dzsongun észak-koreai diktátor elrendelte az összes olyan kazettás magnó és CD megsemmisítését, amelyen államilag tiltott dalok szerepeltek, hogy visszafogják az ellenvéleményeket. Az amerikai filmek nézése vagy a pornográfia terjesztése halálbüntetéshez vezethet. Észak-Koreában mindössze három csatorna van a tévében, és minden tartalom a kormány felügyelete alatt áll.

phenjan
Forrás: Getty Images

2. A nemzetközi hívások kezdeményezése bűncselekmény

Az észak-koreai állampolgárok nem kezdeményezhetnek nemzetközi hívásokat, mivel ez bűncselekménynek minősül az országban. A jelentések szerint 2007-ben egy észak-koreai gyárvezetőt 150 000 ember szeme láttára végeztek ki, miután azzal vádolták, hogy a gyár pincéjében telepített 13 telefonon nemzetközi hívásokat kezdeményezett.

3. Három generációs büntetés

Ha valaki bűncselekményt követ el Észak-Koreában, nem csak őt büntetik meg, hanem a nagyszüleit, szüleit és gyermekeit is. Ezt a szörnyű törvényt azért hozták létre, hogy megakadályozzák az emberek megszökését a börtönből.

4. Csak a kormány által meghatározott frizura viselhető

Minden férfi és nő csak egyet választhat a kormány által előre maghatározott hajviseletek közül: a nők 18, míg a férfiak csupán 10 frizura közül választhatnak. Kim Dzsongun észak-koreai vezető 2013-ban vezette be ezt a törvényt, és a saját frizuráját azért nem vette fel erre a listára, mert meg akarta őrizni egyediségét, ezért senki sem meri lemásolni a hajviseletét. A kormány feltételezi, hogy a házas nőknek rövidebb hajat kell viselniük, mint a hajadonoknak.

5. Engedély szükséges a fővárosi tartózkodáshoz

Kim Dzsongun azt akarja, hogy csak a legsikeresebb, leggazdagabb és legbefolyásosabb emberek éljenek az észak-koreai Phenjanban. Ezért az embereknek kifejezett engedéllyel kell rendelkezniük ahhoz, hogy a fővárosban éljenek.

phenjan
Forrás: Getty Images

6. Áramszünet minden este

Az észak-koreaiak minden éjjel áramszünetekkel szembesülnek az országban uralkodó energiaválság miatt. Az elektromos áram használatához engedélyre van szükség, a mikrohullámú sütő birtoklása pedig illegális.

7. Nincsenek iPhone-ok vagy laptopok az országban

Az észak-koreaiak számára nem kaphatóak olyan megszokott eszközök, mint az iPhone-ok, a tévék vagy a laptopok. Az ország lakossága nagyon keveset tud az elektronikai eszközökről és a technológiáról, mivel a kormány igyekszik minél nagyobb mértékben elszigetelni az állampolgárokat a modern eszközöktől.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves