Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Assault

Sokkoló számok: A nők kétharmada szembesül szexuális zaklatással munkahelyén

2023. május 31.

3 perc olvasás

ELLE

munkahely szexuális zaklatás megfélemlítés
Sokkoló számok: A nők kétharmada szembesül szexuális zaklatással munkahelyén
© Shutterstock

A szexuális zaklatás és a megfélemlítés sajnos mindennapos a munka világában. 


Egy új tanulmány szerint a nők csaknem kétharmadát szexuálisan zaklatták a munkahelyükön. A legtöbb áldozat nem tesz feljelentést, mert félnek attól, hogy a karrierlehetőségeik egy ilyen botrány után elúsznának - állítja a TUC brit szakszervezeti egyesült, akik a kutatást is végezték. A munkahelyi szexuális zaklatás sok országban hatalmas probléma. 

Minden harmadik nő 

A TUC közvélemény-kutatása szerint minden harmadik fiatal nő tapasztalt szexuális zaklatást vagy verbális bántalmazást a munkahelyén. Az eredmények szerint összességében minden ötödik nő (58%) tapasztalt már zaklatást munkahelyén. Ez az arány a 25 és 34 év közötti nők 62%-ára emelkedik - derült ki a felmérésből.  Ezeknek az eseteknek a többsége nem elszigetelt incidens volt, a nők 57%-a nyilatkozott úgy, hogy három vagy több munkahelyi zaklatáson esett át. Ötből több mint kettő (43%) tapasztalt legalább három szexuális zaklatást már a karrierje során.

Minden nőnek biztonságban kell lennie a szexuális zaklatástól. De minden nap hallunk történeteket a munkahelyünkön tapasztalható szexuális zaklatás mértékéről

–  nyilatkozta a TUC főtitkára, Paul Nowak.

Ők vannak a legnagyobb veszélynek kitéve

A kutatásból kiderült, hogy sok közfoglalkoztatásban dolgozó nő, legfőképpen a kiskereskedelmi dolgozók vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, őket rendszeresen zaklatják a betegek vagy az ügyfelek. A szervezet egyébként állítja, hogy egyes konzervatív parlamenti képviselők és társaik megpróbálták szabotálni az új törvényeket, hogy megvédjék a munkavállalókat a munkahelyi szexuális zaklatástól Nagy-Britanniában.

Mit lehet tenni Magyarországon?

A Profession oldalán részletesen leírják, hogy mi a teendő, ha a hazánkban valakit szexuális vagy bármiféle zaklatás ér a munkahelyén: 

Magyarországon szinte minden átfogóbb jogszabály tartalmaz az egyenlő bánásmód követelményéről szóló általános elveket megfogalmazó paragrafust. Így az egyenlő bánásmód követelményét és a hátrányos megkülönböztetés tilalmát előírja az Alkotmány, az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény, az Egészségügyi Törvény, a Polgári Törvénykönyv, valamint a Munka Törvénykönyve és szankciókat tartalmaz a Büntető Törvénykönyv is. Jól látható, hogy szexuális zaklatás esetén jogorvoslati lehetőséget számos jogszabály biztosít. Így munkaügyi pert, személyiségi jogi pert, valamint - többek között - becsületsértés és zaklatás miatt büntető feljelentést is lehet tenni. Lehetőségként kínálkozik továbbá, hogy a zaklatott személy az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz forduljon.

–  írják az oldalon.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves