Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Bőrrák

Elképesztő, milyen betegséget okozhat a forró nyár

2022. augusztus 15.

1 perc olvasás

ELLE
bor bőrápolás hőség nyár bőrgyógyász melanóma
Elképesztő, milyen betegséget okozhat a forró nyár
© Shutterstock

A bőrgyógyászok megkongatták a vészharangot: súlyos betegség válhat gyakoribbá a nyári forróság miatt.


Az éghajlatváltozás hatásait már szó szerint a bőrünkön érezhetjük. Legalábbis erre figyelmeztetnek a bőrgyógyászok, akik szerint a forró nyarak növelik a bőrrákos megbetegedések gyakoriságát.

A szakértők szerint az éghajlatváltozás miatti egyre magasabb nyári hőmérséklet miatt az emberek nagyobb mértékben vannak kitéve a bőrkárosító UV-sugárzásnak, emiatt emelkedik a melanomával diagnosztizáltak száma.

A tendencia különösen az olyan országokban figyelhető meg, mint például Nagy-Britannia, ahol korábban nem volt jellemző a nyári hőség. A jó idő azonban a szabadba csábítja a lakosokat, akiket így jóval több UV-sugárzás ér, ami a bőrrák első számú kockázati tényezője.

Védeni kell a bőrt az UV-sugárzástól

Ahogy a bőrgyógyászok is kiemelték, nem maga a hőség veszélyes a bőrünkre, hanem az ultraibolya sugárzás, ami tavasszal és ősszel is éri a bőrünket. Már a kétévente egyszeri leégés is a háromszorosára emeli a bőrrák kialakulásának kockázatát, ezért elengedhetetlen, hogy egész évben óvjuk a bőrünket a megfelelő faktorszámú fényvédővel.

Emellett évente legalább egyszer ajánlott részt venni egy anyajegyszűrésen is, ahol még időben fény derülhet egy veszélyes bőrelváltozásra.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves