Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

A szakértő figyelmeztet

Ezért ne mikrózd az ételt műanyag dobozban az orvosok szerint

2024. február 24.

3 perc olvasás

ELLE

étel műanyag mikró sütő
Ezért ne mikrózd az ételt műanyag dobozban az orvosok szerint
© Fotó: Shutterstock/hedgehog94

Ha műanyag dobozban tárolod vagy abban vetted az ételt, sose abban tedd bele a mikróba, tanácsolja egy orvos.


De régen volt, amikor még azt hittük, hogy a műanyag a barátunk...! Évtizedek óta megy a küzdelem a műanyag visszaszorítására, különösen az egyszerhasználatos fajtákat kéne nagyon sürgősen száműzni mindenhonnan, ahonnan csak lehet. És itt van még egy ok, amiért a plasztiktól jobb megszabadulni.

Műanyag dobozban ne mikrózz!

Egy amerikai orvos a TikTokra is felment, hogy megossza az üzenetét: a műanyagok a mikróba sem valók, ugyanis a mikrohullámok hatására a műanyag beszennyezheti az ételt (vagy italt), és így a műanyagban megmikrózott élelmiszerek károsak lehetnek az egészségre.

A Harvardon végzett orvos, Dr. Saurabh Sethi arra figyelmeztet, hogy a mikrohullámok miatt veszélyes lehet plasztikdobozban vagy -pohárban melegíteni az ételt vagy az italt. A mikrohullámokról azt kell tudni, hogy az elektromosságot elektromágneses hullámokká alakítják át, és az élelmiszerben lévő molekulákat stimulálják – ez a stimulálás vezet a hőképződéshez, amitől felmelegszik az éltel.

A mikrohullámok nem ionizáló sugárzást termelnek, hasonlóan a mobiltelefonhoz, ami azt jelenti, hogy nincs elég energiájuk ahhoz, hogy ionizálják az atomokat vagy molekulákat. Ez a fajta sugárzás tehát az nem elég erős ahhoz, hogy közvetlenül befolyásolja az atomok szerkezetét vagy károsítsa a DNS-t. Az emberre nézve tehát biztonságos a mikrohullám, bizonyos műanyagok viszont a hullámok által keltett hő hatására veszélyesen viselkedhetnek.

Igazából a biszfenol A a ludas

Sok műanyag tartalmaz hormonrendszert károsító vegyületeket, például BpA-t, amelyek melegítéskor szennyezhetik az ételt. A BpA teljes neve biszfenol A, és egy olyan vegyi anyagról van szó, amely káros az emberi endokrinrendszerre. A Wikipédia is megjegyzi, hogy az elmúlt években több mint száz tudományos jelentés bizonyította, hogy a BpA több egészségügyi problémáért felel. A BpA-kitettség tudományos kutatások alapján felelőssé tehető rákos megbetegedésekért (prosztata- és mellrák), cukorbetegség kialakulásáért, pajzsmirigy-zavarokért, szívbetegségekért, asztmáért, továbbá hormonális zavarokért, mint például korai serdülésért, elhízásért, meddőségért, emellett születési rendellenességekért, az agyi fejlődés rendellenességeiért és viselkedési zavarokért. Ezen hatások gyakorlatilag mind a BpA hormonkárorsító hatásaival hozható összefüggésbe. Vizsgálatok szerint a BpA már alacsony koncentrációban is magas kockázatot jelenthet.

Ezek után elég aggasztó arról olvasni, hogy a BpA az egyik legnagyobb mennyiségben gyártott vegyület: 2012-ben mintegy 4,6 millió tonnát gyártottak belőle.

Az orvos tehát azt ajánlja, hogy mivel a BpA a mikrózás hatására belekerülhet az ételbe, a biztonság kedvéért jobb porcelántányéron vagy üvegedényben mikrózni, amit ilyen sütőben szeretnénk felmelegíteni.

Az Express című lap szúrta ki egyébként az alábbi TikTok-videót, érdemes megnézni.

@doctorsethimd Can microwaves cause cancer? 🤔 Harvard trained Doctor explains ✅ I love to cook and in this video, I will uncover the truth about microwaves and cancer! 🔬 Explore the science behind potential risks and separate fact from fiction. Stay informed with science-backed insights in this brief video. ✅ #food #cooking #cookingtiktok ♬ original sound - Dr Sethi Gastroenterologist

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves