Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

KÖRNYEZETVÉDELEM

4 tipp, hogyan kezdd el a műanyagmentes életet

2022. július 18.

4 perc olvasás

ELLE

környezetvédelem zero waste műanyagmentes élet plastic free mindenmentes
4 tipp, hogyan kezdd el a műanyagmentes életet
© Shutterstock

Becslések szerint 268 000 tonna műanyag úszik az óceánban. Ez egy olyan anyag, amely biológiailag nem bomlik le, üvegházhatású gázokat okoz, ami halálos hatással van ökoszisztémánkra, és nagyon káros az egészségre. Lehetséges nélküle élni? Két szakértő elárulta, hogyan


Ijesztő, de 2010-ben 4,8-12,7 millió darab műanyag került az óceánba, és átlagosan 8 millió tonna. Annyi, mintha percenként egy műanyaggal teli szemeteskocsit dobnának bele. A Greenpeace szerint évente az Eiffel-torony 1200-szorosának megfelelő műanyaghulladék jut a tengerekbe és óceánokba. Ha nem teszünk semmit, ez a szám 2030-ra megkétszereződik, 2050-re pedig megnégyszereződik.

Egyre nagyobb problémákat okoz az egyszer használatos műanyag

A tengerbe jutó szemét 80%-a műanyag, ezért az Európai Unió fontos intézkedéseket hozott az ügy érdekében, és 2021 júliusában jóváhagyott egy irányelvet, amely megtiltotta az egyszer használatos műanyagok (például szívószálak, pamut törlőkendők, tányérok és műanyag evőeszközök) használatát.

Az adatok a Zenith által kiadott „Living without plastic” című könyvből származnak, amelyet Patricia Reina és Fernando Gómez, a homonim blog szerzői írtak, és amelyben az elmúlt három év tapasztalatait mesélték el a műanyagok az életükből való száműzésével kapcsolatban.

Amellett, hogy részletesen beszélnek az összes műanyagfajtáról, és hogy hogyan érintenek továbbra is minket közvetlenül  az 50 évvel ezelőtt kidobott műanyagok, vagy mi a műanyagcsökkentés ötös szabálya (elutasítás, csökkentés, újrafelhasználás, újrahasznosítás vagy beépítés), számos kulcsfontosságú tippet kínálnak a műanyagfogyasztás csökkentése érdekében. Itt van néhány közülük:

Vásárlás műanyag nélkül?

Vannak kifejezetten csomagolásmentes boltok, ám akkor sem kivitelezhetetlen, ha nincs ilyen a közeledben. Ma már egyáltlaán nem lepődik meg senki rajta, ha műanyagmentes vásárlást tervezel. De hogyan is csináld? Szükséged lesz újra felhasználható zacskókra, üveg edényekre, vászonzacskókra. Használd fel újra a tojástartót a piacon, kérd a felvágotttat a saját dobozodba, vedd olyan helyen a tésztát, ahol magad méred ki a mennyiséget. A tej, a tejfől, a zsír mind egyszerűen beszerezhető a saját palackunkban, üvegünkben a piacon.

Főzés műanyag nélkül

A friss élelmiszerek pazarlásának elkerülése érdekében vásárolj kevesebbet és gyakrabban, vásárlás előtt nézd meg, mi van otthon, és ne tévesszen meg a látszat: az, hogy egy termék szép, nem jelenti azt, hogy jó is. Fogyaszd el először a sokáig tárolt élelmiszereket, használd a fagyasztót, és használd fel a maradékot.

Tárold az élelmiszereket üvegedényekben vagy ebédlődobozokban, akár rozsdamentes acélban is. Kerüljd a műanyag fóliát más megoldásokkal, például tányér használatával az élelmiszerek vagy a gyümölcs- és zöldségfélék lefedésére, az üvegek, nedves törlőkendők, szövetszalvéták, vagy szilikonzacskók használata.

Mi a helyzet a háztakarítással?

Ha azzal szeretnéd kezdeni, hogy csökkented a műanyag mikroszálak kijutását a mosás során (becslések szerint évente körülbelül félmillió tonna mikroszál kerül az óceánba), kerüld a szintetikus ruhákat, moss kevesebbet, vásárolj minőségi ruhát, amely tovább tart. Használj folyékony mosószert, moss alacsony hőmérsékleten, és kerüld a hosszú mosásokat. Ha szárítógépet használsz, akkor azt tedd alacsony fordulatszámon.

Mindenmentes kozmetikumok

Nézd meg kozmetikumaidat, és ellenőrizd, hogy van-e bennük polietilén, polipropilén, polietilén-tereftalát és polimetil-metakrilát az összetevőlistában, ha igen, itt az ideje búcsút venni tőlük! Szájvíz helyett használj zsálya, szegfűszeg vagy kakukkfű forrázatot, a haj puhítására citromecetet, radírok helyett pedig jöhet a jól bevált kávé vagy só.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves