Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tisztaság

Kiderült, mi történik a testünkkel, ha nem mossuk ki a melltartót

2023. augusztus 29.

3 perc olvasás

ELLE

mosógép melltartó mosás
Kiderült, mi történik a testünkkel, ha nem mossuk ki a melltartót
© Shutterstock

Te milyen gyakran mosod a melltartóidat? 


A melleink izzadnak, és bizony egy forró nyári napon még jobban, mint általában. Most szakértők árulták el, hogy milyen gyakran kellene kimosni a melltartóinkat a saját egészségünk érdekében, hiszen bensőséges kapcsolatban áll a bőrünkkel, a szövet pedig összegyűjti az izzadságot, a szennyeződéseket és a baktériumokat.

A tiszta, friss illatú melltartók viselése nemcsak a bőr egészségének javulását segíti elő, hanem a komfortérzetet és az önbizalmat is növeli a nap folyamán, ami kihat a közérzetedre

– mondta Kemunto Mokaya, bőrgyógyász.

Ilyen gyakran kell mosni

Bőrgyógyászként és bőrápolási szakértőként azt javaslom, hogy a melltartókat minden egyes viselet után mossák ki a megfelelő higiénia és bőregészség megőrzése érdekében

–  tette hozzá a szakértő. 

Ez azonban több tényezőtől függhet, de 2-4 viselet után mindenképpen érdemes bedobni a mosógépbe. Az egyik legfontosabb tényező az időjárás, ugyanis nem mindegy, hogy 40 fokos kánikulában viseljük a melltartót vagy mínuszokban a télen. Szintén fontos a fizikai aktivitásunk, valamint az is, mennyi testápolót és dezodort használunk, ugyanis ezek is rámennek. 

Így mosd a melltartódat 

Az első lépés az, hogy nézd meg a címkén található kezelési utasításokat, és kövesd azokat. Sok szakértő szerint a legjobb, ha a melltartókat kézzel mossuk ki enyhe mosószerrel és hideg vízzel, különösen akkor, ha párnázott. Ha a mosógépet választjuk akokr a melltartót hálós zsákba kell tenni, mert segít megőrizni a formájukat. Habár sokan állítják, hogy semmit sem tapasztalnak, ha hetekig nem mossák ki a melltartójukat és minden egyes nap hordják, mégis fontos oka van annak, hogy nem érdemes ezzel játszadozni.

A verejték,  az elhalt bőrsejtek é as szennyeződések a melltartón olyan környezetet teremtenek, amely elősegíti a baktériumok és gombák növekedését, ami potenciális fertőzésekhez, például folliculitishez vagy candida intertrigohoz vezet

– állítja a szakértő. 

Szintén gyakori lehet a pattanások megjelenése a mellen és a mellbimbók körül a rossz higiénia miatt, valamint rossz szagot is áraszthatunk, ha nem megfelelően mossuk a melltartóinkat. Ha ritkábban szeretnénk mosni a melltartóinkat, akkor érdemes nem ugyanazt a darabot választani mindig, valamint kerüljük a viselését, amikor például otthon vagyunk. Szintén fontos, hogy ne aludjunk melltartóban.

Hagyj egy kis szünetet a testednek, hogy kiszellőzhessen

– mondta Kemunto Mokaya.

Elengedhetetlen, hogy a sport melltartókat, amelyekben megizzadtunk, minden használat után ki kell mosni! 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves