Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Furcsa tünet

A mellrák egyik fontos korai jele a fülben jelenik meg

2023. szeptember 03.

2 perc olvasás

ELLE

betegség mellrák fülzsír
A mellrák egyik fontos korai jele a fülben jelenik meg
© Shutterstock

A mellrák miatt a fülünkben furcsa változás lehet. 


Kevesen tudják, de a fülünk több betegséget is jelezhet, köztük a mellrákot is. Van néhány tünet, amiket figyelmen kívül hagyunk, sőt észre sem vesszük talán, mert nem olyan kellemetlenek, de valóban azt jelzik, hogy a szervezetünkben valami nincs rendben. Most eláruljuk, hogyan árulkodhat a fülünk a rákbetegségről.

A nedves és ragacsos fülzsír

A fülzsír normális és hasznos, ugyanis ez az anyag fontos szerepet játszik a hallójárat higiéniájában, annak tisztántartásában, gyakorlatilag kitakarít mindent, ami akadályozza vagy zavarja a fül megfelelő működését. Azonban a nedves és ragacsos fülzsír nem normális. Egyes tanulmányok szerint a nedves viasz az ABCC11 gén mutációjának jele lehet, ami növelheti a mellrák kialakulásának esélyét. A mellrák leggyakoribb tünetei egyébként a mellben kialakuló csomó, a mell alakjának megváltozása, kiütés vagy a mellbimbó megjelenésének megváltozása, de érdemes a kevésbé jellegzetes jelekről is tudni.

Fontos tudni, hogy a nedves fülzsír nem jelenti azt, hogy egy nőnél mellrákot fognak diagnosztizálni biztosan, de a tanulmányok szerint ez csak egy olyan tényező, amely növeli a mellrák kockázatát. Ha a probléma régóta fennáll, érdemes orvoshoz fordulni, mert a túl sok és nedves fülzsír a hallásunkat is károsíthatja, valamint érdemes utánajárni, hogy pontosan mi okozza a problémát.

Más betegségeket is jelez

Kevesen tudják, de a fül akár egy szívbetegségre is felhívhatja a figyelmet. Ha valaki 60 év alatti és a fülcimpáján elkezdenek ráncok kialakulni, akkor nagyobb lehet a szívkoszorúér-betegség (CAD) kockázata. Nincs egyértelmű válasz a fülráncok és a szívroham közötti összefüggésre, de egyes orvosok úgy gondolják, hogy a kettőt kiváltó folyamat hasonló.

A magas vérnyomást szintén jelezheti a fülünk fülzúgással. Egy kutatás kimutatta, hogy a fülzúgásban szenvedők 44 százalékának volt magas vérnyomása is. Ha a probléma hosszú ideje fennáll, érdemes felkeresni a háziorvosunkat, de természetesen a fülzúgásnak más okai is lehetnek. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves