Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Megelőzés

A melanóma tüneteit az ABCDE-szabály segíthet felismerni

2024. május 23.

2 perc olvasás

ELLE

rák tünetek melanóma daganatos betegség felismerés
A melanóma tüneteit az ABCDE-szabály segíthet felismerni
© Shutterstock

A korai diagnosztizálás a melanóma esetében is nélkülözhetetlen.


A rák egyik leggyakoribb formája a melanóma, évente több ezer új pácienst diagnosztizálnak.

Mint minden daganatos betegség esetében, itt is nagyon fontos, hogy minél hamarabb fény derüljön arra, hogy bőrrák alakult ki, ez ugyanis a kezelés sikerességét is nagyban befolyásolja.

A szakemberek felhívták a figyelmet egy különleges módszerre, ami segíthet a tünetek felismerésében.

A melanóma ABCDE-szabálya

Sokat segít, ha mindenki tisztában van a saját bőre megjelenésével, így ugyanis sokkal gyorsabban felismerhetőek a változások és a szokatlan bőrtünetek.

A szakemberek egy speciális lista szerint vizsgálják meg a pácienseket: az ABCDE-szabály bárkinek segíthet abban, hogy milyen tünetek utalhatnak komolyabb problémára. Az 5 betű 5 angol szó kezdőbetűje, ezek alapján érdemes átnézni a test teljes területét:

A – aszimmetrikus

Ez az anyajegyek formájára utal: a szabályos formáktól eltérő anyajegyek fokozott figyelmet igényelnek.

B – border (határ)

Az anyajegyek széleire utalnak ezzel: a melanóma nagyobb valószínűséggel rendelkezik szabálytalan élekkel, amelyek szaggatottak vagy elmosódottak.

C – Colour (szín)

A melanóma esetében az anyajegyek többféle színből állnak össze, általában fekete, barna vagy rózsaszínű árnyalatok keverednek bennük. Ezzel szemben a problémamentes anyajegyek egyenletes felületűek és egységes színűek.

melanoma-elle.hu
Forrás: Shutterstock

D – Diameter (átmérő)

Ez az anyajegy méretére utal, mivel a melanóma jelei a legtöbb esetben 6 mm-nél szélesebbek. Az általános anyajegyek ennél jóval kisebbek.

E – Evolving (fejlődés)

Ha egy régi anyajegy megváltozik, például vérezni vagy viszketni kezd, más formát vesz fel, esetleg kérgessé válik, akkor mindenképpen indokolt orvosi segítséget kérni.

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet, vagy akár többet is észlel, mielőbb kérjen egy teljeskörű orvosi kivizsgálást, ami fényt derít a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves