Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Intő jelek

A melanóma akár ilyen szokatlan tüneteket is előidézhet

2024. április 15.

2 perc olvasás

ELLE

rák tünetek melanóma daganatos betegség
A melanóma akár ilyen szokatlan tüneteket is előidézhet
© Shutterstock

Bár a bőr daganatos betegsége, a melanóma jeleit mégsem minden esetben egyszerű észrevenni.


Az általános vélekedés szerint a melanóma egy könnyen észrevehető betegség, hiszen a bőrt érinti, amelyet nap mint nap látunk.

Csakhogy ahogyan a bőr, úgy a betegség megjelenése is egyénenként eltérő lehet, és éppen ezért annyira veszélyes, mert sokáig észrevétlen maradhat. Mivel a korai diagnosztizálás a kezelés sikerességét is befolyásolja, lényeges, hogy mindenki tisztában legyen a lehetséges tünetekkel.

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni a szűrővizsgálatok és a napvédelem fontosságát, de arra is felhívták a figyelmet, hogy mire érdemes figyelni.

A melanóma furcsa tüneteket is okozhat

Aki allergiával küzd, annál akár furcsa, viszkető vörös foltok is kialakulhatnak a test bármely pontján. Ezek általában az allergia tüneteinek enyhítésével nyomtalanul eltűnnek, de számolni kell azzal, hogy bizonyos esetekben akár rákos megbetegedés is előidézheti a tünetek kialakulását.

Ezen kívül az alábbiak is gyanúra adhatnak okot:

  • nem gyógyuló sebek, amelyek rózsaszín vagy gyöngyház színűek, és 4 hát alatt sem múlnak el
  • fekélyes sebek vagy érdessé váló, hámló bőrfelületek, amelyek szintén nem gyógyulnak meg 4 hét múltán sem
  • új anyajegyek vagy szeplők megjelenése, amelyeknek szabálytalan a szélük, esetleg növekedésnek indultak, vagy egyéb módon megváltoztak
  • csomó kialakulása a bőrön, amely lehet kicsi és lassan növekvő is, árnyalata pedig a fehértől a vörösig terjedhet
melanoma-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet, vagy akár többet is tapasztal, mielőbb kérjen egy teljeskörű orvosi kivizsgálást, ugyanis csak ez deríthet fényt a tünetek valódi kiváltó okára.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves