Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Friss tanulmány

A cukorbetegség és a rák között szoros összefüggés van, a kutatókat is meglepték az eredmények

2023. június 23.

3 perc olvasás

Szentkuty Nikolett

cukorbetegség inzulinrezisztencia kutatás tanulmány rákkutatás rákbetegségek
A cukorbetegség és a rák között szoros összefüggés van, a kutatókat is meglepték az eredmények
© Forrás: Shutterstock

A 2-es típusú cukorbetegek fokozottan ki vannak téve annak, hogy rák alakulhat ki náluk.


A szakemberek eddig is számos kutatást végeztek mind a cukorbetegséggel, mint a rákkal kapcsolatban, és azt is felfedezték, hogy a rák meglehetősen gyakran alakul ki a diabéteszes betegeknél.

Most azonban új felfedezést tettek, hogy milyen összefüggés van a két betegség között.

A rák gyorsabban terjed a diabéteszeseknél

Gyakran hallani, hogy az inzulinrezisztencia a cukorbetegség előszobája, ezért érdemes minden lehetséges módon elkerülni a kialakulását. Sajnos számos egyéb betegség szövődményeként is kialakulhat a diabétesz, ezek ellen egyelőre az egészséges, stresszmentes életmóddal és a megfelelő táplálkozással tehetünk a legtöbbet.

Azt már korábban is megfigyelték a kutatók, hogy a rákbetegséggel küzdő betegek vizelete édesebb aromájú, ami a megemelkedett vércukorszint eredménye.

Lykke Sylow egyetemi docens elmondta, hogy ez arra utalt, hogy a rák befolyásolja a vércukorszintet. A kutatási eredmények azt mutatták ki, hogy a rákos betegek esetében a szervezet nem reagál jól az inzulinra: náluk sokkal több szükséges belőle, hogy a vércukorszint alacsony szinten maradjon.

Mivel a két betegség között sok a hasonló tünet, például a fáradtság, a fokozott szomjúságérzet és a gyakori vizeletürítés, amelyek ráadásul fokozatosan alakulnak ki, nehéz azonosítani a betegségeket.

cukorbetegseg-inzulinrezisztencia
Forrás: Shutterstock

A legnagyobb problémát az okozza, hogy az inzulinrezisztenciában szenvedők szervezete több inzulint igyekszik termelni, amely azonban elősegíti a rákos sejtek szaporodását.

Sejtvizsgálatokból, állatkísérletekből és néhány humán vizsgálatból tudjuk, hogy az inzulin egy növekedési hormon, amely hatással van a rákos sejtekre is. Vagyis a magas inzulinszint felgyorsíthatja a rákos sejtek szaporodását

– mondja a tanulmány másik szerzője, Joan Màrmol.

Ráadásul az inzulinrezisztencia befolyásolhatja a fehérjék felhalmozódását az izmokban, ezért ha a szervezet nem reagál az inzulinra, izomtömeget és erőt veszít, ami szintén óriási probléma sok rákos beteg számára.

Összességében a rák és az inzulinrezisztencia nagyon rossz kombináció a betegek szempontjából. Lykke Sylow reméli, hogy az onkológusok a jövőben gyakrabban ellenőrzik a betegek vércukorszintjét. Így hamarabb fény derülne az inzulinrezisztenciára, amelyet a szervezet több inzulin termelésével kompenzál, ami a rákbetegség súlyosbodását okozhatja.

A szakemberek további kutatásokba kezdtek, hogy még pontosabb képet kapjanak a betegségek mechanizmusáról és összefüggéseiről.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves