Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Táplálkozás

A májrák egyik legfontosabb jele lehet ez az étkezés után jelentkező tünet

2023. október 10.

2 perc olvasás

ELLE

emésztés rák máj tünetek daganatos betegség rákos betegség
A májrák egyik legfontosabb jele lehet ez az étkezés után jelentkező tünet
© Shutterstock

Egy sokszor veszélytelen tünet is utalhat arra, hogy májrák alakult ki a szervezetben.


A daganatos betegségek közül a májrák azért tartozik a különösen veszélyesek közé, mert gyakran nehezen diagnosztizálható – éppen ezért évente több ezren halnak bele a betegségbe.

Mint mindig, ha tumorról van szó, a májrák esetében is fontos lenne, hogy minél hamarabb fény derüljön a betegségre, ám a más, enyhébb betegségekkel könnyen összekeverhető tünetei megnehezítik mindezt.

Van azonban néhány jellegzetessége, amelyekre érdemes figyelni.

A májrák leggyakoribb jelei

A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy az étkezések utáni hasi diszkomfortérzet vagy fájdalom májrákra is utalhat.

Az emésztési zavarokhoz hasonló tünetek nagyon gyakran előfordulnak májrákban szenvedőknél is, ezt azonban sokan hajlamosak elbagatellizálni. Általában puffadást, gyomorégést és hányingert, vagy akár hányást is tapasztalnak a páciensek. 

Az étkezések során a gyors jóllakottságérzés is utalhat komolyabb problémára, bár tény, hogy az esetek nagy részében ezek ártalmatlan tünetek, amelyeket gyorsan meg lehet szüntetni.

majrak-elle.hu
Forrás: Shutterstock

Ugyanakkor érdemes nagy figyelmet fordítani a felmerülő kellemetlenségekre. A fentebb felsoroltakon kívül az alábbi emésztési problémák is lehetnek figyelmeztető jelek:

  • fájdalom a has jobb felső részén vagy a jobb vállban
  • felduzzadt has, ami az étkezéstől függetlenül és folyamatosan fennáll
  • besárgult bőr vagy szemfehérje
  • viszkető bőr
  • láz

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül bármelyiket vagy akár többet is tapasztal, mindenképpen forduljon szakorvoshoz, hogy egy kivizsgálás során fény derülhessen a valódi kiváltó okokra.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves