Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Felismerés

Ez a fájdalmas tünet a májrák jele lehet, sokan figyelmen kívül hagyják

2023. október 04.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség tünetek májrák
Ez a fájdalmas tünet a májrák jele lehet, sokan figyelmen kívül hagyják
© Shutterstock

A májrák egy néma gyilkos.


A májrák diagnosztizálása gyakran eltarthat egy ideig, ezért fontos tudni, hogy mik azok a tünetek, amikre érdemes figyelni, valamint arról is érdemes beszélni, hogy mit tehetünk a kockázat csökkentésének érdekében. A rossz hír, hogy sok ember nem is tapasztal tüneteket a betegség első időszakában. 

Ez lehet a legfontosabb figyelmeztető jel 

Kiderült azonban, hogy a májrákkal küzdő emberek fájdalmat érezhetnek a gyomruknál, a bordák alatt vagy a háton.

A legtöbb embernek nincsenek tünetei, vagy maximum azt érzik, hogy fáj a hasuk. A máj a gyomor jobb felső részén található, közvetlenül a bordák alatt, így ott fájdalmat érezhetnek az emberek, akár a gyomruk elülső részén vagy a háton. Az is előfordulhat, hogy gombócot is érezhetnek a hasukban, ahol a máj van

– nyilatkozta Dr. Hana Patel orvosi jogi szakértő és háziorvos.

Ezek még a gyakoribb tünetek

  • Fáradtság
  • Ok nélküli fogyás
  • Sárgaság

A sárgasággal kapcsolatban fontos tudni, hogy ez egy olyan tünet, amelynek következtében a sérült májsejtek nem képesek feldolgozni a bilirubint. A szakértők egyetértenek abban, hogy a májrák kialakulása nagyban összefügg az életmóddal.

Sajnos nem tudod megakadályozni a májrák kialakulását, de megpróbálhatod végrehajtani ezeket az életmódbeli változtatásokat, mint például a testedzés, a fogyás, az alkoholfogyasztás és a dohányzás abbahagyása. Néha a vegyszerek is szerepet játszhatnak a májrák kialakulásában. Tehát ha káros vegyi anyagoknak vannak kitéve, fontos védőruházat és maszk viselése. És általában 85 év felettieknél gyakrabban fordul elő, de 60 éves kor után nagyobb valószínűséggel fordul elő, ezért fontos  rendszeres orvosi vizsgálatokon részt venni

– tette hozzá Dr. Hana Patel.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves