Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Prevenció

A hasnyálmirigyrákot ez a furcsa tünet is jelezheti

2023. október 02.

1 perc olvasás

ELLE

rák rákbetegség prevenció daganatos betegség hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigyrákot ez a furcsa tünet is jelezheti
© Getty Images

A daganatos betegségek közül a hasnyálmirigyrák az egyik legnehezebben felismerhető típus.


A hasnyálmirigyrákot csendes gyilkosként is emlegetik, nem véletlenül: a kezdeti szakaszban gyakran tünetmentes, és mire a páciens orvosi segítséget kér, gyakran már előrehaladott fázisban van a betegség.

Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a legelső figyelmeztető jeleket is felismerje mindenki.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy alkalmanként a test távoli pontjain, vagy más, kevésbé veszélyes betegségekre utaló tüneteket is tapasztalhat a beteg. Az azonban mindenképp előnyös, ha az alábbi jelekre mindenki figyel.

A hasnyálmirigyrák legmeglepőbb tünete

Ez a daganatos betegség sötét színűre változtathatja a vizeletet, emésztési problémákat, székrekedést és akár hányást is okozhat. Sok páciens viszkető bőrről és étvágytalanságról számol be.

Ám ami ezeknél is váratlanabb tünet, az a hasfájdalom, amely kisugározhat a hátba – sőt gyakran ott jelentkezik erőteljesebben.

hasnyalmirigyrak-elle.hu
Forrás: Getty Images

Mivel ez a test egy távolabbi pontján alakul ki, a legtöbben ilyenkor gerincproblémákra vagy izomfájdalomra gondolnak, és más szakorvoshoz fordulnak.

Mint minden daganatos betegségnél, így a hasnyálmirigyrák esetén is életmentő lehet, ha minél hamarabb diagnosztizálják a betegséget. Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tüneteket, esetleg többet is tapasztal, minél hamarabb kérjen orvosi segítséget, hogy fény derülhessen a kiváltó okokra.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves