Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Fontos jelek

Így jelezheti a kézfogás a rákbetegséget

2023. október 03.

2 perc olvasás

ELLE

kézfogás rákbetegségek
Így jelezheti a kézfogás a rákbetegséget
© Shutterstock

Nehéz elhinni, hogy a kézfogásunk akár egy rákbetegségről is árulkodhat. 


Lássuk be, hogy a koronavírus-járvány óta a kézfogás egy aknamező lehet. Tiszta a másik keze? Biztosan nem beteg? Nos, ez a köszönési forma nem csupán a személyiségünkről, de az egészségügyi állapotunkról is sokat elárulhat, sőt akár még egy rákbetegségre is rámutathat. 

Rossz szív

A londoni Queen Mary Egyetem kutatói szerint a gyenge kézfogás összefüggésbe hozható a szívroham vagy a stroke nagyobb kockázatával. Az adatok azt mutatták, hogy a kisebb erővel rendelkezők szíve gyengébb volt, és kevésbé voltak képesek a vért a test körül pumpálni. Azoknál, akiknek erős volt a kézfogásuk nagyobb a szív által pumpált vér mennyisége és aránya, valamint egészségesebb a szívizom. Ezeket a tényezőket összefüggésbe hozták a szív- és érrendszeri problémák alacsonyabb kockázatával.

Korai halál

Nem csak a szívinfarktus és az agyvérzés társul a gyenge kézfogáshoz. Egy 1951 és 1976 között Svédországban született több mint egymillió férfin végzett tanulmány kimutatta, hogy az alacsonyabb kézfogás erőssége „jelentősen összefügg a magasabb minden ok nélküli halálozással”.

Így jön be a rákbetegség

Egy, a British Medical Journal (BMJ) folyóiratban megjelent külön országos tanulmány megállapította, hogy azok, akiknél a középkorukban gyengébb lesz a kézfogásuk,  20 százalékkal nagyobb a szív- és légúti betegségek, valamint a rák miatti halálozás kockázata. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden ember, aki nem ráz kezet erősen rákos lesz, de a tanulmányok bizony kimutatták az összefüggéseket. 

Ez a helyzet a depresszióval

A gyenge kézfogást a szakértők az idegességgel összehozták, de valójában a rossz mentális állapotot is jelezheti. A Yonsei University College of Medicine dél-koreai kutatói azt is megállapították, hogy a gyengébb kézfogású emberek háromszor nagyobb valószínűséggel szenvednek el nem diagnosztizált depressziót. Az orvosok azt javasolják, hogy járjunk el rendszeres szűrővizsgálatokra, laborvizsgálatokra, és akkor ha bármiféle betegség ki is alakul életünk során legalább időben lehet diagnosztizálni.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves