Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

A bőrrák egyik jele szokatlan helyen jelentkezhet, sokan nem tudnak róla

2023. augusztus 25.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség tünetek bőrrák
 A bőrrák egyik jele szokatlan helyen jelentkezhet, sokan nem tudnak róla
© Shutterstock

A bőrrák nagyon alattomos tud lenni. 


Aki átélte tudja, hogy milyen fájdalmas tud lenni, ha leég a fejbőrünk. Sokszor csak a fájdalmat érezzük, ugyanis a hajunk eltakarja a bőrünk állapotát. Sokan nem tudják, hogy a bőrrák a fejbőrön is megjelenhet, ám sokan nem ismerik fel időben pont azért, mert nem látható helyen van. 

Előrehaladott állapotban lehet

Sajnos ez az oka annak, hogy sok esetben a rák már nagyon előrehaladott állapotban van, mire a fejbőrőn felismerik. A fejbőr melanómái általában agresszívebbek, mint más melanómák, és a halálozási arány több mint kétszerese, mint a máshol elhelyezkedő bőrráké. 

A test bármely felületét érintheti

A bőrrák a test minden területét érintheti, beleértve a fejbőrt is. Valójában a fejbőrt a bőrrák magas kockázatú területének tekintik, mivel nehéz felismerni. Az észrevétlensége miatt gyakori, hogy átterjed más területekre vagy szervekre is. Nagyobb veszélynek vannak azok kitéve, akiknek már előfordult bőrrák a családjukban, sok anyajegyűek vagy nagyon világos a bőrük, a hajuk és a szemük is. A bőrrák a fejbőrön sokszor anyajegyből fejlődik ki. Míg az atipikus anyajegyek melanomává fejlődhetnek, a legtöbb nem válik rosszindulatúvá. Azonban gondosan figyelni kell őket az esetleges változásokra, és óvni kell őket a naptól.

Így vizsgáld meg a fejbőröd

Elengedhetetlen, hogy valaki segítsen ellenőrizni a fejbőrt, mert még tükörrel is vannak olyan részek, amelyeket nehéz észrevenni. Egyébként a fodrászunk is nagy segítséget nyújthat, hiszen ők a munkájuk közben rálátnak a fejbőrünkre, így akár őt is megkérhetjük, hogy vizsgáljon meg alaposabban. A nedves haj egyébként jobb abban az esetben, ha fejbőr vizsgálatot tartunk. A hátunkat szintén érdemes megnézetni valakivel olykor-olykor. 

Tippek a fejbőr bőrrák megelőzésére

A napvédelem a legfontosabb, inkább az árnyékos helyeket keressük. A szoláriumokat szintén érdemes kerülni, valamint a fényvédők is nagy segítséget nyújthatnak. A nagy kánikulában és a tűző napon fontos, hogy viseljünk olyan ruházatot éldául hosszú nadrágot és inget, valamint napszemüveget, hogy eltakarjuk a test többi részét is. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves