Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Betegség

Ez a leukémia 8 korai jele, amit sokan figyelmen kívül hagynak

2024. június 17.

2 perc olvasás

ELLE

betegség tünetek leukémia
Ez a leukémia 8 korai jele, amit sokan figyelmen kívül hagynak
© Shutterstock

A leukémia sokszor apróságokkal jelentkezik kezdetben. 


A leukémia, más néven fehérvérűség vagy vérrák a vérképző rendszer rosszindulatú daganatos megbetegedése, melyre a vérképzésben részt vevő csontvelői sejtek kontrollálatlan szaporodása jellemző. Az Egyesült Királyságban évente több mint 9900, az Egyesült Államokban pedig több mint 62 700 új leukémiás eset fordul elő, de sajnos a hazánkban is a rák egyik leggyakoribb típusa.

Mutatjuk a 8 korai jelet, amelyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni

  • Szédülés 
  • Folyamatos fertőzések megjelenése
  • Könnyedén zúzódások jelennek meg a testen
  • Vérző íny
  • Láz
  • Duzzadt nyirokcsomók
  • Fájó ízületek
  • Fejfájás

A felsorolt tünetek többsége nagyon általános, így az emberek nem a legrosszabbra gondolnak. Azonban az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy abban az esetben, ha egy ideje rosszul érezzük magunkat és kellemetlen tünetek nehezítik a mindennapokat, akkor fontos mihamarabb segítséget kérni, ugyanis a korai diagnózis életmentő lehet. Azonban ezeket a tüneteket más betegségek is okozhatják, de a vizsgálat elengedhetetlen.

Kik hajlamosabbak a leukémiára? 

A tudósok nem ismerik a leukémia pontos okait. Úgy tűnik, hogy genetikai és környezeti tényezők kombinációjából alakul ki. A leukémia általában akkor alakul ki, amikor egyes vérsejtek genetikai anyagukban vagy DNS-ükben változások (mutációk) keletkeznek. Idővel ezek az abnormális sejtek kiszoríthatják az egészséges vérsejteket a csontvelőben, ami kevesebb egészséges fehérvérsejtet, vörösvértestet és vérsejtet eredményez.

Hajlamosabbak lehetnek a leukémiára azok, akik korábban már átestek rákkezelésen, genetikai rendellenességük van vagy bizonyos vegyi anyagoknak van kitéve a szervezetük. A dohányzás szintén növelheti a betegség kockázatát, valamint az is, ha a családban már előfordult a leukémia. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves