Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Jó tudni

A légiutas-kísérő tanácsa: ezt csináld a repülőn, ha be akarsz vágódni a személyzetnél

2024. június 15.

3 perc olvasás

ELLE

repülő tanács légiutas-kísérő
A légiutas-kísérő tanácsa: ezt csináld a repülőn, ha be akarsz vágódni a személyzetnél
© Fotó: Shutterstock/Yaroslav Astakhov

Ha fogsz repülővel utazni idén nyáron, akkor jobb, ha tudod, mit javasol (kér) a légiutas-kísérő. A személyzet ki nem állhatja az olyan utasokat, akik így csinálnak.


Bármit kezd az ember, bárhova lép be, érdemes pozitívan hozzáállni a dologhoz és megpróbálni elnyerni a többiek szimpátiáját, és különösen igaz ez egy repülőre és az ott szolgáló légiutas-kísérő személyzetre. Ha nem szeretnéd, hogy negatívan álljanak hozzád, ezt a tanácsot érdemes megfogadnod. (És persze nemcsak ezért, hanem a saját biztonságod érdekében is.)

A légiutas-kísérő jótanácsa repülőutasoknak

Mrs. Miva egy légiutas-kísérő, aki a repülésről készít videókat a TikTokon. Az egyik legnépszerűbb videója arra mutat rá, mivel tudják az utasok igazán magukra haragítani a személyzetet, miközben ráadásul saját egészségüket is veszélyeztetik. Ugye leszálláskor, illetve közvetlenül utána addig nem szabad felállni, amíg a kapitány ki nem kapcsolja az övek becsatolására figyelmeztető tablót. Nos, szinte minden járaton van egy-két utas, aki képtelen betartani ezt a szabályt, és ahogy földet ér a gép, felpattannak az ülésükből.

Csak akkor állj fel, amikor a repülő beállt a végső parkolóhelyére. A gép akár 200-300 km/órás sebességet is elérhet a földön gurulva, úgyhogy csak ülni biztonságos, és érdemes azt is észben tartani, hogy úgysem lehet még kiszállni a gépből

– figyelmeztet a légiutas-kísérő, elárulva, hogy kik azok az utasok, akik igazán felbosszantják a személyzetet.

A kommentekben felmerül, hogy ráadásul amikor az a bizonyos jelzés kikapcsolódik, még akkor sem feltétlenül érdemes felállni, hiszen ekkor is még jó ideig nem nyitják ki a repülő ajtaját. Valaki megkérdezi, hogy mi tart ilyenkor ennyire sok ideig, miért nem nyitja ki azonnal az ajtót valamelyik stewardess. Erre a következő a légiutas-kísérő válasza:

Erre semmi kihatásunk nincs.  Várjuk a reptéri kezelőszemélyzet jelzését, akiknek előbb be kell állítani a lépcsőt/csövet, hogy minden utas biztonságosan kiszállhasson. Egyébként ki kéne ugrani a gépből.

Itt a videó.

Még egy érdekesség a beszállásról

Amint arra az Express című lap felhívja a figyelmet, Mrs Miva legnépszerűbb videója nem a le-, hanem a felszállásról szól. Amikor az utasok beszállnak a gépbe, mindig üdvözlik őket a légiutas-kísérők. Ez nem csak egy udvariassági dolog, hanem igazából nagy jelentősége van a repülés szempontjából. Mint mondja, ilyenkor a személyzet feladata igazából az, hogy a beszálló utasokat leellenőrizzék, hogy utazásra alkalmasak-e, nincsenek-e túlságosan rosszul vagy berúgva.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves