Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Bűnözők

Ezekbe a lakásokba törnek be a leggyakrabban

2024. május 03.

2 perc olvasás

ELLE

családi ház betörés
Ezekbe a lakásokba törnek be a leggyakrabban
© Shutterstock

Kiderült, melyik lakások a legnépszerűbbek a betörők körében. 


Néhány évvel ezelőtt az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Kriminológiai Intézet kiadott egy több mint 100 oldalas dokumentumot, amelyben részletesen beszámolnak a betörők kedvenc módszereiről, valamint arról is, hogy hová törnek be a legszívesebben. Mutatjuk, melyik lakásokra jelentik a legnagyobb veszélyt.

Ez a sorrend

A  Tolvajkulcs nevű kötetből kiderült, hogy a családi házak a legkedveltebb célpontok a betörők számára. Ezt követően pedig a társasházi lakás, a panellakás, majd a sorház. Mindez valószínűleg attól függ, hol a legkisebb a lebukás veszélye. A családi ház esetében könnyebb lehet a bejutás, valamint a szomszédok sincsenek túl közel, és a magasság sem jelent problémát. Vidéken pedig eltűnni is könnyebb.

A rendőrség 2014 nyarán kiadott hivatalos közleménye szerint a betörések során az elkövetők gyakran a sérülékenyebbnek tűnő, illetve a biztos eredménnyel kecsegtető ingatlanokat választják. Az egyik csoportba a tanyák és a kertvárosi családi házak tartoznak, a másikba a többemeletes társasházak ás lakótelepi panelépületek - jellemzően azok, amelyek bejáratához a postástól kezdve mindenkinek van kulcsa/kódja, illetve amelyek bejárati ajtaját megszokásból, lustaságból gyakran hagyják nyitva a lakók.

Vigyázni kell, hogy kinek nyitunk ajtót 

A betörők leginkább az üres lakásokat preferálják. Azonban rengetegszer előfordult már, hogy úgy raboltak ki valakit, hogy a tulajdonos saját maga engedte be a tolvajt vagy a betörőt. A szakértők nem győznek figyelmeztetni, hogy az idegen vendégekre oda kell figyelni, valamint, ha rossz környéken élünk akkor az ablakra és az ajtóra érdemes fémrácsot szereltetni. Az időzített lámpa szintén remek megoldás, mert a betörő azt hiheti, hogy mégis van valaki otthon, akkor is, amikor nincs, és ez talán elijesztheti. 

Ezek a dolgok távol tarthatják a hívatlan vendégeket

  • többféle zár, mindig bezárva
  • biztonsági ajtó (acélpántokkal, alul tollas-kulcsos zárral, felül cilinderessel)
  • mozgásérzékelős lámpák
  • vastag, ellenálló anyagból készült rácsok (több ponton illeszkedő, nem két-három csavarral rögzített ajtórácsok és ablakrácsok)
  • riasztók
  • kamerák
  • hangosan ugató kutya

Via


Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves