Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Baktériumtelep

Ezt az egy dolgot mindenki elfelejti letakarítani a lakásban, pedig súlyos betegségeket okozhat

2023. szeptember 24.

2 perc olvasás

ELLE

lakás takarítás kilincs
Ezt az egy dolgot mindenki elfelejti letakarítani a lakásban, pedig súlyos betegségeket okozhat
© Shutterstock

Te letakarítodat valaha a kilincseket a lakásban? 


Belegondtál, hogy egy nap hány ember fogja meg az ajtókilincseket? Jönnek a lakásba a vendégek, a rokonok, barátok vagy a szomszédok... Nos, ezek a felületek pont tökéletesek a baktériumok számára, de a rendszeres tisztítás segíthet abban, hogy az egészségünket is megóvjuk. 

Milyen gyakran kell megtisztítani őket? 

A szakértők szerint a ház körüli kilincseket alaposan le kell törölni legalább hetente egyszer. Egyes ajtókilincsek, mint például a konyha vagy a WC, a kórokozók játszótereként funkcionálnak. Ezeket érdemesebb még gyakrabban megtisztítani, ha lehet inkább hetente kétszer. 

Néhány dolgot figyelembe kell venni 

Az ajtókilincsek tisztítása otthonról otthonra változhat, mert minden fogantyú különböző anyagokból és bevonatokból áll. A megfelelő tisztítószerek és felszerelések kiválasztásához tudni kell, hogy milyen anyagból készült az ajtókilincs. Általában a sárgaréz, acél vagy cink jön szóba. Minden fémtípus egyedi megközelítést tesz szükségessé a tisztítás során, és a fogantyúk összetételének ismerete elengedhetetlen a karcolások és egyéb sérülések elkerülése érdekében. Ezenkívül a fogantyú dekoratív bevonata megsérülhet agresszív polírozás vagy koptató vegyszerek használata miatt.

Az elhelyezkedés szintén fontos, ugyanis időjárás viszontagságaitól védett belső ajtókilincsekkel ellentétben a külső ajtókilincsek folyamatosan szabadon vannak. Ennek eredményeként hajlamosabbak a szennyeződésre, foltosodásra vagy más módon megsérülni.

Bevonatok vagy lakkok is használhatók az ajtókilincsek és kilincsek fémének védelmére. Ha a fogantyúk különösen fényesek, az azért van, mert átlátszó lakkal vonták be, hogy megóvják a fémet a rozsdásodástól. Ezek a bevonatok különleges gondozást igényelnek, és nem szabad általános tisztítószereket használni. A tisztítás előtt érdemes utána járni, hogy a saját otthonunkban, milyen tisztítószereket érdemes alkalmazni. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves