Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Kávéfőzési praktikák

Ezt az egy dolgot szinte mindenki elrontja a kávéfőzésnél – eláruljuk mitől lesz tökéletes

2023. szeptember 22.

2 perc olvasás

ELLE

vízforraló kávézás szokások konyhai trükkök kávéfőzés
Ezt az egy dolgot szinte mindenki elrontja a kávéfőzésnél – eláruljuk mitől lesz tökéletes
© Getty Images

Rengetegen kávéznak, mégis kevesen vannak, akik képesek tökéletesen elkészíteni, mert a kávéfőzés nem is annyira egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik.


Ha kávérajongó vagy, valószínűleg már neked is van némi rutinod a kávéfőzésben, ráadásul kialakítottad a szokásaid, például hogy mennyi cukrot kérsz bele, illetve hogy tejjel iszod-e vagy sem.

De bármennyire sok kávét is fogyasztasz naponta, a vízügyi szakértők véleménye szerint nagy az esély arra, hogy te sem megfelelően készíted el.

A kávéfőzés titkos praktikái

Meglepő módon a jó kávé nem csak a kávébab fajtáján és a kávé típusán múlik. A szakértők szerint sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítania mindenkinek a víz hőmérsékletére, mert ezen nagyon sok múlhat.

A Nescafé felmérése szerint az instant kávé még mindig az egyik legnépszerűbb kávétípus, ami azt jelenti, hogy a lakosság 73%-a vízforralót használ a kávéja elkészítéséhez kávéfőző helyett – ám helytelenül használja a konyhai eszközt.

A legújabb kutatások megállapították, hogy egy csésze kávé elkészítéséhez az optimális hőmérséklet 90 és 96 fok között van, ami azt jelenti, hogy a közvetlenül a forralás után, a még bugyogó vízforralóból kitöltött víz túl forró.

kave-elle.hu
Forrás: Getty Images

Ehelyett a felforralt vizet kb. öt percig kellene hagyni hűlni, hogy a tökéletes kávéfogyasztási élményt adó szintre csökkenjen a hőmérséklete.

A szakértők azt tanácsolják, hogy mindenki használjon hőmérőt, illetve van még egy tippjük annak, aki egy tökéletes csésze kávéra vágyik: mindenképp először vizet szükséges a kávéhoz adni – akkor is, ha valaki rengeteg tejjel fogyasztja, ugyanis a tej akadályozza az ízjegyek érvényesülését és a kávé feloldódását.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves