Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

COFFEE

Friss kutatás: a túl sok kávé súlyosan károsíthatja az egyik legfontosabb szervet

2023. május 30.

3 perc olvasás

Kurucz Barbara

Kávé betegség vese vesebetegség
Friss kutatás: a túl sok kávé súlyosan károsíthatja az egyik legfontosabb szervet
© Shutterstock

A kávé sok szempontból hasznos a szervezet számára, ám egy friss kutatás most rávilágít a veszélyeire. 


A kávé manapság szinte elengedhetetlen része a mindennapoknak. A benne található koffein hatással van a központi idegrendszerre, így élénkíti a szervezetet, és csökkenti a fáradtság és a kimerültség érzetét. Éppen ezért vannak, akik naponta több csészével is elfogyasztanak belőle.

Káros hatással lehet a szervezetre a kávé

A padovai és a torontói egyetem közös kutatása megdöbbentő kapcsolatra bukkant. A szakemberek a kávéfogyasztás és a vesebetegség közötti összefüggést vizsgálták. Az eredményről a MedicalNewsToday is beszámolt, akik elárulták, hogy a kutatás bizonyos szempontból ellentmondásos

A kávénak vannak jótékony hatásai, a korábbi kutatások során például kiderült, hogy egy bizonyos mértékig javítja a vesék működését. Ám a most elvégzett kutatás rávilágít egy nagyon fontos tényezőre, hogy az emberek szervezete nem egyformán dolgozza fel a koffeint. Ez pedig nagyban befolyásolhatja, miként hat a vesékre. 

Ezen múlik, hogyan hat a vesére a kávé

A kutatók szerint az ital vesékre gyakorolt hatása attól függ, hogy milyen gyorsan metabolizálja a szervezet a koffeint, ezt a folyamatot pedig nagyban meghatározza az ember génállománya. Azok, akik rendelkeznek a CYP1A2 gén egy rs762551 nevű változatával lassabban dolgozzák fel a koffeint. Ebben az esetben sokkal nagyobb az esélye a vesebetegségeknek. 

Azoknál az embereknél, akik lassabban dolgozzák fel a koffeint, és naponta három vagy több annál csésze kávét fogyasztanak, 2,7-szer nagyobb az esélye a veseelégtelenségek kialakulásának. A vesebetegségek mellett a magas vérnyomásról sem szabad elfeledkezni, a túlzott kávéfogyasztás erre is hatással van. 

kave-betegseg-2023
Shutterstock 

Mennyi az egészséges? 

A tanulmány csupán a koffein és a vesebetegségek összefüggését vizsgálta, így nem feltétlenül csak a kávé okozhat veseelégtelenséget. Koffeint több ital is tartalmaz, például bizonyos üdítőitalok, és egyes teák. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az emberek mértékkel fogyasszák a koffeintartalmú italokat. Kávé esetében pontosan meghatározni nagyon nehéz, hiszen számít a víz hőmérséklete, a kávébab fajtája, a főzési idő, stb. Ám abban a legtöbben egyetértenek, hogy maximum három csésze kávét szabad elfogyasztani egy nap. 

A kutatók szeretnék, ha a kutatásuk hatására sor kerülhetne a jelenlegi irányelvek felülvizsgálatára, mivel az Egyesült Államokban napi négy-öt csésze kávé elfogyasztása is egészségesnek, sőt ajánlottnak számít. 


Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves