Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Egészségmegőrzés

Itt a pontos szám, ennyi lépést kell megtenni naponta az egészséged érdekében

2024. március 13.

2 perc olvasás

ELLE

sport egészségmegőrzés séta testmozgás sétálás lépés
Itt a pontos szám, ennyi lépést kell megtenni naponta az egészséged érdekében
© Shutterstock

Az, hogy naponta hány lépéssel őrizheted meg az egészséged, az egyik legfontosabb információ a mai felgyorsult világban.


Ha te is azok közé tartozol, akik lépésszámlálót használnak, de meg kell küzdened azért, hogy elérd az általánosan elfogadott 10 ezer lépést, akkor jó hír lehet számodra az a megállapítás, amelyet a kutatók nemrégiben tettek.

Kétségtelen, hogy a testmozgás nélkülözhetetlen az egészségmegőrzés szempontjából, és nem véletlen az sem, hogy már a mobiltelefonok legalapvetőbb applikáció között is szerepel a lépésszámláló.

Akinek nincs módja rendszeresen sportolni, már azzal is sokat tehet az egészségéért, ha rendszeresen gyalogol néhány kilométert: ennek a mérőszáma a napi 10 ezer lépés. Ám most úgy tűnik, már jóval kevesebb lépéssel is pozitív változások érhetőek el.

10 ezer lépés? Kevesebb is elég lehet

A Vitality Insurance és a London School of Economics tanulmányában megállapították, hogy már a heti három napon át végzett, napi 5000 lépés megtétele is számos egészségügyi előnnyel jár, és akár három évvel is megnövelheti a várható élettartamot.

A kutatók az Egyesült Királyságban és Dél-Afrikában több mint egymillió ember sétálási szokásait és egészségügyi állapotát elemezték egy évtizeden keresztül. Megállapították, hogy az Egyesült Királyságban élők 35 százaléka nem él elég aktív életet, ez pedig növelte náluk az olyan betegségek kialakulását, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, amely aztán rengeteg kórházi kezelést igényelt.

seta-elle.hu
Forrás: Shutterstock

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ha az ideális lépésszámnak csak a felét, azaz 5 ezer lépést megtennének az emberek hetente néhányszor, már azzal is elkerülhetnének számos egészségügyi beavatkozást és betegséget, illetve hatalmas összeget spórolhatnának meg az egészségügynek.

Azt is megállapították, hogy azoknak a 65 év felettieknek, akik hetente háromszor több mint 7500 lépést tettek meg, 52 százalékkal kisebb az esélye a korai halálozásra, míg a 45 és 65 év közöttiek esetében 38 százalékos csökkenést tapasztaltak.

A fenti eredmények ismeretében a kutatók mindenkinek azt javasolják, hogy ne a lépésszámlálót figyeljék, hanem törekedjenek arra, hogy a lehető legtöbbet gyalogoljanak, mert ezzel nagyon sokat tehetnek az egészségük megőrzésének érdekében.

via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves