Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

HŐGUTA

Forró, száraz a bőröd? Különös dolgot jelezhet

2022. július 20.

3 perc olvasás

ELLE
bőrápolás betegség nyár száraz bőr hőguta napszúrás
Forró, száraz a bőröd? Különös dolgot jelezhet
© Shutterstock

A hőguta hosszútávon is komoly egészségi károkat okozhat, éppen ezért nagyon komolyan kell vennünk. 


A hőguta tünetei nagyon hasonlóak a napszúrás tüneteihez. Most azonban eláruljuk, melyek azok a jelek, amelyek egyértelműen az előbbire utalnak.

Hogyan felismerhető a hőguta?

Hőguta (hipertermia szindróma) akkor fordul elő, ha túl sokáig vagyunk kitéve túlzott hőhatásnak. Gyakran a fizikai megerőltetés is szerepet játszik a kialakulásában. Ilyenkor a testhőmérséklet 40 fok fölé emelkedik, és a szervezet már nem tudja szabályozni saját hőegyensúlyát, majd izzadságot termel, hogy lehűtse magát. A hőguta mindig orvosi sürgősségi ellátást igényel, ezért ha erre gyanakszol, mindig azonnal hívj mentőt! 

Ezek a hőguta tünetei

  • a testhőmérséklet 40 fok fölé megy
  • forró, vörös és száraz bőr, különösen a fejen
  • fokozott pulzusszám
  • eszméleti zavarok / eszméletvesztés
  • hányinger és hányás
  • görcsök
  • fejfájás
  • szédülés
  • keringési zavarok

A tünetek maradandó agyi károsodást és más szervek károsodást okozhatják – többek között ez az egyik oka annak, hogy azonnali orvosi kezelésre van szükség! Korai kezelés esetén általában nincs maradandó károsodás.

Elsősegély hőguta esetén

A mentő megérkezése előtt az áldozatot el kell távolítani a napfénytől, és felemelt lábbal hűvös helyre kell helyezni. A nedves és hideg kendőkkel való hűtés (különösen a fejen és a nyakon) könnyebbé teszi a légzést. Ha a beteg eszméleténél van és nincs hányás, fontos, hogy igyon folyadékot – lehetőleg ásványvizet.

Mivel nő a hőguta kialakulásának a veszélye?

A hőségen és a fizikai megterhelésen kívül más tényezők is elősegíthetik a hőgutát. Ezek a következők:

Kiszáradás: Naponta legalább két liter vizet igyunk, melegben még többet. A szervezetnek vízre van szüksége a hőszabályozáshoz.

Életkor: Az idősek, csecsemők és kisgyermekek általában nagyobb kockázatnak vannak kitéve a hőguta kialakulását illetően. Az időseknél a hőszabályozás csökken, és általában kevésbé érzik magukat szomjasnak. Csecsemőknél a hőszabályozás általában nem működik optimálisan.

Alkoholfogyasztás: Bármilyen alkoholfogyasztás megterheli a keringési rendszert.

Különféle betegségek elleni gyógyszerek: Bizonyos gyógyszerek (pl. különféle nyugtatók) megzavarják a verejtéktermelést. A lehetséges kockázatokat meg kell beszélni az orvosoddal.

Hőguta vagy napszúrás?

Hőguta esetén hasonló tünetek jelentkeznek, mint a napszúrás tüneteinél. Napszúrás esetén azonban a hőmérséklet gyakran csak rövid ideig emelkedik, és gyakran jelentkezik nyaki fájdalom vagy merevség. Jó emlékezni: A napszúrás jelei gyakran csak néhány órával a napon való tartózkodás után jelentkeznek.

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves