Webshop
KERESÉS AZ ELLE CIKKEI KÖZÖTT

Írd be a keresett kifejezést (Min. 3 karakter)

Tünetek

A hasnyálmirigyrák 7 jele, aminek a felismerése életet menthet

2023. július 27.

2 perc olvasás

ELLE

rákbetegség hasnyálmirigyrák
A hasnyálmirigyrák 7 jele, aminek a felismerése életet menthet
© Shutterstock

A hasnyálmirigyrák egy alattomos betegség. 


Az orvosok próbálják figyelmeztetni az embereket a hasnyálmirigyrák 7 fontos jelére, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni. A betegséget rendkívül nehéz kezelni, de sokat számít, hogy időben sor kerüljön a diagnosztizálásra. A túlélési arány alacsony, a betegek 25%-a éli túl a hasnyálmirigyrákot egy évig vagy tovább, és csak 5%-uk él túl 10 évig vagy tovább a diagnózis után. A szakértők kiemelték, hogy ennek a rossz aránynak az is az oka, hogy nagyon későn ismerik fel a betegséget. 

Íme, a 7 tünet, amikre muszáj odafigyelni 

  • Sárgaság
  • Világos színű széklet
  • Sötét vizelet
  • Fájdalom a has középső vagy felső részén, de a hátban is előfordulhat
  • Fogyás
  • Fáradtság
  • Rossz étvágy

A szakértők tudják, hogy csupán a felsoroltak közül az első három tünet, ami specifikus, a többi jel nem túl egyértelmű, de ettől függetlenül orvoshoz kell fordulni, ha érezzük, hogy már nem vagyunk a régi formánkban. A rossz hír, hogy a sárgaság, a világos színű széklet és a sötét vizelet sokszor csak jóval később jelentkeznek, amikor a betegség már előrehaladott állapotban van.

Így lehet csökkenteni a kockázatot 

Az emberek egészségesebb életmóddal is lépéseket tehetnek annak érdekében, hogy csökkentsék a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyét. Ez azt jelenti, hogy mellőzni kell az alkoholfogyasztást és a dohányzást,  valamint csökkenteni a feldolgozott vagy vörös húsok fogyasztását. Szintén fontos a túlsúly elkerülése. 

Via

Figyelem

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot!

Még nem múltam el 18 éves